Policija je danas pozvala na saslušanje aktivistu Ne davimo Beograd, Radomira Lazovića, zbog učešća u odbrani parka u Valjevskoj ulici na Banovom Brdu. Saslušanje je deo pretkrivičnog postupka zbog krivičnih prijava koje je firma “Niva bilding” podigla protiv više aktivista koji su branili park na Banovom brdu. Saslušanje je zakazano za 30. decembar u policijskoj stanici Čukarica, Lješka 17. 

“Do sada smo imali preko 30 procesa u kojima su nas gonili zbog raznih prekršaja. Ni ja, a ni drugi aktivisti Ne davimo Beograd, nikada nismo izbegavali da se na ove pozive odazovemo, jer smatramo da je poštovanje zakona neophodno, a da zakoni moraju jednako važiti za sve ljude. Bez obzira na moguće posledice, u potpunosti stojim iza svojih postupaka. Podržavam komšije sa Banovog Brda, kao i sve ljude koji se bore za očuvanje parkova, šuma, obala i svojih komšiluka i krajeva. Nema povlačenja pred bahatošću investitora i gradske vlasti.” – izjavio je Radomir Lazović.

Ne davimo Beograd je pružio podršku ljudima koji su mesecima branili park na uglu Valjevske i Gogoljeve ulice, zahtevajući da on ostane javna zelena površina.  Nakon velike i dugotrajne borbe, u kojoj su na aktiviste inicijative “Sačuvajmo naš parkić” vršeni fizički napadi i protiv kojih su podignute krivične prijave, odlučeno je da se od gradnje odustane. Građani, gradska vlast i investitor “Niva bilding” potpisali su protokol kojim je odlučeno da će Parkić na Banovom brdu ponovo dobiti status zelene površine, a investitor povući sve tužbe i prijave protiv stanara i aktivista. Investitor je ipak prekršio ovaj dogovor s obzirom da nije odustao od krivičnih prijava.  

Prenos uživo jednog od protesta u parku na Banovom Brdu, koji je Lazović prenosio, izazvao je veliku pažnju javnosti i imao je veliku vidljivost, zbog čega sumnjamo i da je protiv Lazovića podneta krivična projava.

Pročitaj i ovo: