Prenosimo govor Radomira Lazovića ispred RTS-a, na završnici protesta protiv režimskog nasilja koji je održan u nedelju 28. novembra. Neposredan povod za protest bilo je nasilje policije i naprednjačkih batinaša koji su napadali građane na blokadama saobraćajnica organizovanim povodom donošenja štetnih zakona o referendumu i eskproprijaciji zemljišta, odnosno posledica koji će ovi zakoni imati na sprovođenje projekta Rio Tinto i drugih dalekosežnih posledica.

Prišla mi je danas grupa studenata na protestu i tražila su mi da prenesem njihovu poruku da se na SNS nasilje mora odgovoriti nasiljem. Da SNS sprovodi nasilje, da otima našu državu, da nam krade ono što je naše, da nas krade i vara.

Ja sam svim svojim srcem protiv nasilja. Ne želim nasilje. Ne pozivam na nasilje. Nikada to nismo radili. Ali branićemo našu državu! Branićemo Srbiju! Branićemo naše gradove. Branićemo naše ulice i trgove. Branićemo našu zemlju, reke i šume.

Ljudi ima razlog zašto se svaki drugi protest završava baš ispred RTS-a. Ovde živi mrak! Ovde živi laž! Želimo istinu, želimo da se borimo argumentima. Želimo da se čuje sve loše što se dešava u našoj državi, a ne čuje se!

Zato mi imamo obavezu da prenesemo svetlo istine ljudima. Morate preuzeti na sebe da nadoknadite i ovaj i sve druge mrake. Moramo preuzeti na sebe da one koji ne znaju obavestimo, da one koji sede kući uključimo, da one koji nisu sa nama pozovemo.

Ja vas danas pozivam da budete to svetlo, da pričate sa svojim komšijama, da pričate sa svojim kolegama, da pričate onima kojima je potrebno objašnjenje. Ja ovo svetlo dajem Saletu, Sale neka ga da Andjeli, Andjela neka ga da Nikoli, Nikola neka ga da dalje.

Širite svetlo! Širite istinu! Širite ljubav! Suprotstavimo se mraku. Zajedno!

Čiji grad?

Branićemo Srbiju! Bravo ljudi!

Blokade se nastavljaju u subotu, spremite se, obavestite ljude, idemo zajedno!

Pročitaj i ovo:

Srednjovekovno nasleđe na teritoriji Beograda: Slučaj manastira Kastaljan

Dok se u centru grada podižu neprimereni i umetnički bezvredni spomenici, poput onog despotu Stefanu Lazareviću na Starom gradu, postojeće kulturno nasleđe upravo iz perioda njegove vladavine zanemaruje se i ugrožava. O ovome svedoči primer ostataka manastira Kastaljan koji smo obišli povodom najava da se sprema nadogradnja ovog izuzetnog lokaliteta koji ne samo da je zaštićen kao spomenik kulture, već se nalazi i unutar zaštićenog prirodnog dobra.

Plan generalne regulacije uvod u seču Košutnjaka

Planom generalne regulacije Beograda, na koji smo predali stručne primedbe, pripremljen je teren za novi napad na naš Košutnjak. U ulicu Kneza Višeslava planom su postavljena tri kružna toka koja su prekopirana iz plana kojim je investitor Avala Film predvideo seču skoro 30ha šume i protiv koga su građani ustali i sakupili 80.000 potpisa.

Leva obala Dunava pokazala potencijal za promene na referendumu

Beograd je, zajedno sa drugim većim gradovima, jasno rekao NE! promeni ustava, a sa njim i Palilula, teritorijalno najveća beogradska opština, gde je vlasti poverovalo 43.08%, a poverenje uskratilo 56,92% građana. Rezultat na levoj obali Dunava malo drugačiji, DA je zaikružilo 51,74%, a potencijal za promene pokazala su naselja Kotež (52,94%), Krnjača (51.60%) i Borča (50,42%).