Pokret Ne davimo Beograd upozorava javnost na teške uslove rada zaposlenih u Elektroprivredi Srbije (EPS), kao i u povezanim i privatnim firmama  koje rade na održavanju postrojenja u Termoelektrani “Nikola Tesla” u Obrenovcu.

Nedavno je u bloku B1 TENT-a poginuo radnik na svom radnom mestu usled pada sa ogromne visine u ponor, a kako nam građani i zaposleni u ovom postrojenju javljaju, ovaj incident sa smrtnih ishodom samo je jedan u nizu lakših i težih povreda radnika.

Naime, u postupku restrukturiranja Elektroprivrede Srbije nastalo je više zavisnih firmi koje su na postrojenjima TENT-a angažovane za pružanje usluga održavanja. Na ovaj način EPS izbegava direktno zapošljavanje ljudi, a ovo za posledicu ima nekoordinisane aktivnosti, lošije standarde izvođenja radova i velike rizike za zaposlene. Ovi ljudi, kao i oni angažovani u privatnim firmama u okviru TENT-a, nemaju ista prava, standarde bezbednosti na radu i generalne uslove rada kao oni koji su angažovani u EPS-u, koji ni sam nije imun na veliki broj povreda i rizika za zaposlene.

Ne davimo Beograd godinama unazad ukazuje na rizike kojima su izloženi zaposleni na nebezbednim gradilištima, velikim potrojenjima i na problem bezbednosti na radu u celini. Umesto odlučnog odgovora,  Dobrica Veselinović osuđen je zbog organizacije protesta na koji smo pozvali prilikom smrti dvoje radnika na gradilištu Beograda na vodi.

Zaštita na radu je bazični minimum koji svaki poslodavac mora po zakonu da obezbedi. Država ne sme kalkulisati kao u slučaju EPS-a i ignorisati očigledne manipulacije, već mora da vrši stalnu i adekvatnu kontrolu rizičnih radnih mesta, kako bi osigurala što bezbedniji rad svojim građanima. Isto tako, moraju se procesuirati neodgovorni poslodavci koji veoma dobro zarađuju na radničkoj muci i saradnji sa režimom, ali im je zaštita na radu luksuz.

Pročitaj i ovo:

I bez istrage o smrti radnika, EPS već “zna” da nije od toplote

Pokret Ne davimo Beograd obavestio je juče javnost da je u RB Kolubara, na svom radnom mestu, preminuo radnik koji je radio na polju D. Kako je juče bio jedan od najtoplijih dana u toku leta, sa temperaturama koje dostižu i 39 stepeni Celzijusa, zahtevali smo detaljnu istragu okolnosti koje su dovele do smrti pedesetogodišnjeg radnika sumnjajući upravo da se radi o posledicama kontinuiranog izlaganja visokim temperaturama.

Poginuo radnik Kolubare na kopu: Ne davimo Beograd zahteva da država zaštiti radnike na visokim temperaturama

Samo dve nedelje nakon što smo upozorili javnost na enormno teške uslove u kojima rade radnici na otvorenom pri visokim temperaturama, desila se tragična smrt radnika RB Kolubara na polju D. Iza sebe je ostavio ženu i dvoje dece. Ovim putem izjavljujemo saučešće porodici i zahtevamo detaljnu istragu okolnosti koje su dovele do smrti pedesetogodišnjeg radnika. Pokret Ne davimo Beograd zahteva da Ministarstvo rada na delu pokaže da će obezbediti da se poslodavci pridržavaju Smernica za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama Vlade Srbije iz 2007. godine.

Ne davimo Beograd u Loznici: Podrška lokalnim udruženjima protiv izgradnje rudnika Rio Tinta

Predstavnici pokreta Ne davimo Beograd, Dobrica Veselinović i Radomir Lazović, zajedno sa Nebojšom Zelenovićem iz Zajedno za Srbiju, pridružiće se u četvrtak 29. jula, u 9 časova, građanima i lokalnim udruženjima ispred skupštine grada Loznica, gde je planiran protest protiv izmena urbanističkih planova kojima se omogućava realizacija projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit. Na dnevnom redu skupštine grada Loznica, koja u četvrtak počinje u 10 časova, naći će se izmene Prostornog plana grada Loznice, kojima se ovaj plan višeg ranga, protivzakonito usaglašava sa prethodno donetim Prostornim planom područja posebne namene za projekat "Jadar".