Ne davimo Beograd najoštrije osuđuje medijske i političke napade i pritiske na Oliveru Marjanović, direktorku osnovne škole “Aleksa Šantić” iz Sečnja, koja nije dozvolila verski obred (bogosluženje) u školskim prostorijama prilikom obeležavanja državnog praznika i školske slave Svetog Save. Državni i školski praznik Sveti Sava je praznik svih učenika i učenica u Republici Srbiji i prilikom donošenja Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji naglašavan je sekularni i prosvetiteljski karakter ovog praznika.

Pozdravljamo hrabost i podržavamo odluku direktorke Olivere Marjanović da poštuje ustav i zakone naše zemlje i da sačuva svetovni karakter obrazovanja pred puzećom klerikalizacijom obrazovnog sistema koju prećutno podržavaju državni funkcioneri, nadležne institucije, brojne političke partije i provladini mediji. Podsećamo da su iz školskih udžbenika biologije nedavno izbačeni sadržaji upravo nakon intervencije Srpske pravoslavne crkve i političkih partija koje se zalažu za veću ulogu crkve u društvu i državi. Takođe, imamo i najave vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika o učešću patrijarha Porfirija u izradi nacionalnih udžbenika za školske sadržaje koji se odnose na pitanja nacionalnog identiteta. Zabrinjavajuće je što ministar prosvete Branko Ružić, umesto da zaštiti direktorku koja nije prekršila nijedan zakon, kao jedini ispravni način slave srpskog prosvetitelja vidi sečenje slavskog kolača uz bogosluženje.

Smatramo da se na ovaj način razgrađuje svetovnost države i obrazovnog sistema i puzeći uspostavlja državna religija, suprotno Ustavu Republike Srbije i proklamovanim politikama vlasti.

Pročitaj i ovo:

Peticija Ne damo Savski nasip: Građani ostavljaju dirljive poruke podrške čuvarima nasipa

Građani ostavljaju dirljive poruke podrške čuvarima Savskog nasipa u okviru peticije koju je za samo dva dana potpisalo preko 1300 ljudi. Naime, pokret Ne davimo Beograd pokrenuo je peticiju kao vid podrške građanima koji na nasipu blokiraju radove i ugrožavanje nasipa. Jedna od opcija koja je ponuđena onima koji potpišu peticiju je i da upute reči podrške građanima koji danima stražare i dežuraju na nasipu danonoćno.

Državna matura – loše prepisana lekcija

Preslikavanje tuđeg modela, površno, nedosledno, neprofesionalno, neće nikad biti dobro rešenje, kao što prepisivanje na kontrolnom ili na ispitu nikad nije dobro rešenje. Loše smo prepisali bolonjsku reformu, još lošije inkluziju. Da li biste voleli da vas vozi pilot ili operiše hirurg koji je prepisivao?