Inicijativa Ne davimo Beograd poziva građane i građanke da i u petak 1. maja u 20:05h, sa prozora i balkona naših domova, zajedno napravimo buku i poručimo da Srbija ne pristaje na diktaturu, ali ni na robovske uslove rada radnika. Otimanje države od strane kriminalne političke elite protiv koga se borimo, za posledicu ima siromašenje našeg društva, povlašćen položaj ljudi bliskih vlasti i sve lošije uslove života i rada naših građana. Pozivamo sindikate, kao i strukovna i profesionalna udruženja, akademsku zajednicu i sve građane/ke da se udružimo u borbi za slobodnu, demokratsku i solidarnu Srbiju u kojoj se može dostojanstveno živeti od svog rada.

U proteklih osam godina vlast je zamajavala građane pričom o borbi protiv korupcije, tajkuna, javnog duga i nemaštine, a zapravo se obračunala sa medijima, opozicijom, pravosuđem, tužilaštvom i drugim javnim institucijama u Srbiji. Uspostavila je sopstvenu tajkunsku ekipu sa ciljem otimanja najvećeg dela kolača društvenog proizvoda . Radnike je naterala na male plate, nesigurne poslove i nebezbedne uslove na radu, dok je istovremeno novcem poreskih obveznika subvencionisala strane kompanije. Matrica vladajućeg autoritarnog režima je male plate za radnike, porezi i dažbine na mikro, mala i srednja preduzeća, a subvencije za velike kompanije u vlasništvu pojedinaca bliskih vlasti.

Srbija je danas okupirana država. Pod izgovorom borbe protiv pandemije, vlast hoće od građana da napravi podanike.

Pandemiju ćemo preživeti zbog odgovornosti i solidarnosti među građanima, a uprkos neznanju i bahatosti vlasti. Najveći teret pandemije podneli su naši lekari i radnici u zdravstvu, radnici u trgovini, gerontološkim centrima, javno-komunalnim preduzećima i radnici angažovani na poslovima neophodnima da bi gradovi funkcionisali nesmetano. Sa njima zajedno, izloženi zarazi i ugroženi, bili su radnici koje su velike kompanije primorale, uz odobrenje vlasti, da rade bez zaštitne opreme u fabrikama koje nisu neophodne za održavanje sistema. Nisu predstavnici vlasti bili ti koji su se žrtvovali za građane, iako su se upinjali da sebe prikažu kao prvoborce. Preživećemo zbog znanja i posvećenosti prvih, pravih radnika i heroja, a protiv oholosti drugih treba da se borimo.

Jasno je da mere podrške koje je ova vlast predložila nisu ni blizu dovoljne za ekonomski oporavak. I teško da se mogu zvati merama podrške. Takođe, primeniće se prekasno, ako se i budu primenile, u jeku predizborne kampanje. Ne smemo dozvoliti da vlast u narednim mesecima primeni isti koktel opravdanja i smanjenja budžeta za zdravstvo, obrazovanje i socijalnu zaštitu koji je sprovela u proteklim godinama, pravdajući to smanjenim ekonomskim obrtom kao posledicom pandemije. Ne smemo im dozvoliti da nas ponovo ucenjuju stavom da je dobro imati kakvo-takvo zaposlenje, da ne pitamo za povećanje plata i ne tražimo bezbedne uslove na radnom mestu, jer smo sada u tobože novom ratu za oporavak ekonomije.

Pridružite nam se na grupi na fejsbuku Digni glas: bukom protiv diktature preko LINKA

Stoga, Ne davimo Beograd poziva radnike i radnice, građane i građanke, sindikate, strukovna i profesionalna udruženja da se odupremo autoritarnom režimu. Borba za demokratiju je borba za dostojanstven život, dobro plaćen posao i i socijalnu sigurnost za sve naše građane.

Zbog pandemije Covid-19 nismo u mogućnosti da prvi maj provedemo protestvujući na ulici, ali to ne znači da ćemo ćutati. Pozivamo vas da nam se pridružite i da sa svojih prozora i balkona dignete glas protiv diktature i za dostojanstvene uslove života i rada za sve naše građane i građanke.