Povlačenje prostornog plana za projekat “Jadar” je velika pobeda svih građana koji su se na protestima i blokadama borili protiv Rio Tinta, ali i društva u celini. Ipak, jedini način da se zaštitimo od novih pokušaja korumpirane vlasti da posle izbora nastavi sa sprovođenjem ovog i drugih štetnih projekata, jeste da ih smenimo sa vlasti.

Ukidanje Uredbe Vlade RS o PPPP namene za preradu minerala Jadarit i dozvola koja omogućavaju Rio Tintu istraživanja je dokaz da se građani, ekološke organizacije i politički pokreti mogu uspešno suprotstaviti štetnim projektima vladajućeg režima.

Ovo je trenutak kada moramo biti ponosni jedni na druge, ali istovremeno svesni da ne postoji nijedna garancija, niti mogućnost poverenja u postojeću vlast da već nakon izbora neće istu Uredbu usvojiti ili jednostavno „namignuti“ Rio Tintu da bespravno nastavi sa istraživanjem i testiranjem prljavih tehnologija prerade minerala u Srbiji i zagađuje našu zemlju, naše reke i izvorišta vode. Setimo se samo noćnog rušenja u Savamali, pokušaja spinovanja da su zaštitili i odustali od seče šume na Košutnjaku, da neće više gurati naše reke u cevi minihidroelektrana ili negiranja zagađenja vazduha u gradovima u Srbiji.

Došlo je vreme da se ne zadovoljavamo više samo zaštitom od štetnih projekata koje nam kriminalni režim napada prirodne resurse i javna dobra. Došlo je vreme da smenimo naprednjačku vlast i na taj način budemo garancija da se ni Rio Tinto, ni slične trovačnice više nikada ne vrate u Srbiju.

Pokret Ne davimo Beograd i zeleno-leva koalicija MORAMO svojim delovanjem u institucijama biće garant da se ni jedan sličan projekat kao što je Rio Tinto neće u Srbiji nikada sprovoditi.

Pročitaj i ovo:

Biljana Đorđević za Monitor: U regionu problemi slični, pa tako i rešenja

Biljana Đorđević za crnogorski nedeljnik Monitor: Ne samo što bi dobrosusjedski odnosi morali da budu stalno njegovani već to za naš region označava istovremeno i sentimentalno i racionalno. Osjećamo da smo nekad bili dio iste države i pogađaju nas slični problemi koji, moguće je da će se to pokazati kao racionalno, traže i zajednička regionalna riješenja

Linijski park ili Linijska prevara?

Radi se o oblasti od izuzetnog značaja s obzirom na kulturna, istorijska, društvena i prirodna dobra u toj zoni. Ova oblast zaslužuje pažljivu, promišljenu i progresivnu revitalizaciju. Zbog svoje vrednosti ova oblast predstavlja i atraktivan plen onima koji godinama kidišu na javna dobra uništavajući ih zarad sumnjivih investicionih projekata i koruptivnog profita.

Ponovo napadnut aktivista NDBGD: Ne osećam se bezbedno, nisam učinio ništa loše

Aktivista pokreta Ne davimo Beograd Miloš Vučković koji je nedavno ponovo napadnut od strane istog čoveka koji ga je napao na dan izbora 3. aprila ispred biračkog mesta na Zvezdari, kaže da se drugi napad desio u prodavnici u kojoj je kupovao, da ga je ta osoba prepoznala i počela da mu preti da će ga izlomiti i da se živ neće vratiti kući, a potom je stao ispred prodavnice i čekao ga da izađe. Vučković je pozvao policiju, koja je došla kroz desetak minuta, ali je napadač pobegao. Kada je prvi put napadnut na dan izbora 3. aprila policija nije reagovala.