Za vreme održavanja Protesta protiv državnog kriminala, na koji je pozvala zeleno-leva grupacija organizacija, u 23 grada širom Srbije, organizovana je akcija “Pravosuđe u crvenom” kojom smo poručili da je došao poslednji trenutak, crveni alarm, da se naše društvo obračuna sa kriminalcima na najvišim državnim funkcijama. Aktivisti su se okupili i istakli crvenu boju ispred tužilaštava, sudova, opština i drugih institucija koja u u njihovom gradu simbolizuju nepravdu i bezakonje.

Protestna akcija “Pravosuđe u crvenom”, nakon Beograda gde je obeležena Palata pravde, izvedena je u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Šapcu, Požegi, Kuli, Apatinu, Bogatiću, Čačku, Dimitrovgradu, Jagodini, Gornjem Milanovcu, Kosjeriću, Požarevacu, Prokuplju, Pirotu, Smederevu, Sremskoj Mitrovici, Topoli, Valjevu, Vladimircima i Zaječaru.

“Ovo je crveno svetlo za njih čime želimo da skenemo pažnju da počnu da rade svoj posao i da štite svoj integritet i celu državu koja nije privatno vlasništvo niti je partijski plen.” poručeno je iz Novog Sada, gde su aktivisti Akcije progresivne Vojvodine crvenim platinum obeležili Osnovni sud i Više javno tužilaštvo u Novom Sadu.

“U atmosferi sveopšte nepravde i otimačine u našem društvu i otetoj državi, krajnja žrtva su građani i budućnost naše dece. Ovom akcijom želimo da pokažemo da su građani Požege, kao i cele Srbije, nezadovoljni situacijom u kojoj našom opštinom vladaju ljudi koji u svakom pogledu, ni profesionalno, ni moralno, ni politički nisu dostojni institucija koje predstavljau.” – poručili su iz Inicijative za Požegu.

“Dok se na aktivistima na lokalu trenira strogoća, za to vreme državni funkcioneri prolaze nekažnjeno za dela zbog kojih ispaštaju svi građani. Situacija u pravosuđu i tužilaštvu katastrofalna.” – pridružujući se zajedničkoj akciji, aktivisti Kritične mase iz Kule podsetili su i na smrt Miodraga Nikolića iz Crvenke, koji je preminuo pod nerazjašnjenim okolnostima u pritvorskoj jedinici zatvorske bolnice.

“Oni koji bi trebalo da reaguju ćute zarad dobre plate, visoke funkcije, mogućnosti da nekažnjeno pljačkaju sredstva budžeta Republike i lokalnih samouprava, a oni koji ne ćute, kao što je Aleksandar Obradović, zbog “Krušika” kažnjavaju jer je otkrio lopovluk ministarskih porodica.” – poručeno je u Valjevu gde su se aktivisti Lokalnog fronta Valjevo okupili ispred spomenika Proti Mateji Nenadoviću.

Povod za Protest protiv državnog kriminala i protestnu akciju “Pravosuđe u crvenom” koja je izvedena u 22 grada, je enormna kriminalizacija našeg društva i očigledna umešanost državnog vrha Srbije u najteža krivična dela. Sa druge strane, tužilaštvo, sudovi, javni medijski servis i sve druge institucije koje bi morale da reaguju, ćute i dopuštaju da počinioci prolaze nekažnjeno. Naš pravosudni sistem nalazi se pred crvenim alarmom i neophodno je da ne dopustimo da u potpunosti bude urušen.

Organizatori protesta Pokret Ne davimo Beograd, Otvorena građanska platforma Akcija, Aleksandar Jovanović Ćuta, Politička platforma Solidarnost i drugi zahvaljuju se svim aktivistima i lokalnim organizacijama koji su se uključili u akciju “Pravosuđe u crvenom”.

Pogledajte ceo tok Protesta protiv državnog kriminala.

Pročitaj i ovo:

Radomir Lazović ispred RTS-a: Branićemo Srbiju

Prenosimo govor Radomira Lazovića ispred RTS-a, na završnici protesta protiv režimskog nasilja koji je održan u nedelju 28. novembra. Neposredan povod za protest bilo je nasilje policije i naprednjačkih batinaša koji su napadali građane na blokadama saobraćajnica organizovanim povodom donošenja štetnih zakona o referendumu i eskproprijaciji zemljišta, odnosno posledica koji će ovi zakoni imati na sprovođenje projekta Rio Tinto i drugih dalekosežnih posledica.

Dobrica Veselinović na protestu: Suprotstavimo se nepravdi i režimskom kriminalu

Govor Dobrice Veselinovića na protestu protiv režimskog nasilja, koji je održan u nedelju 28. novembra. Neposredan povod za protest bilo je nasilje policije i naprednjačkih batinaša koji su napadali građane na blokadama saobraćajnica organizovanim povodom donošenja štetnih zakona o referendumu i eskproprijaciji zemljišta, odnosno posledica koji će ovi zakoni imati na sprovođenje projekta Rio Tinto i drugih dalekosežnih posledica.