Poslanica Zeleno-levog kluba, ispred Ne davimo Beograd Biljana Đorđević izjavila je danas da su se građani u Barajevu okupili da protestuju protiv nečega što bi mogla da bude desetogodišnja dozvola za rad kompaniji „Junirisk“ za preradu i skladištenje 40.000 tona opasnog i neopasnog otpada na godišnjem nivou.

Đorđević je za agenciju Beta rekla da je u toku procedura izdavanja dozvole za rad „koja je sve vreme bila dosta netransparentna, i kod podnošenja zahteva i kod dopune zahteva koji su bili nepotpuni“.

Istakla je da je te informacije dobila od ministarstva za zaštitu životne sredine, kome se obratila kao narodna poslanica iz Zeleno-levog kluba.
„Te informacije inače građanima Barajeva nisu bile baš dostupne, što je nešto što mislimo da moramo da promenimo. Da ne moramo mi da reagujemo da bismo saznali status nekih zahteva“, kazala je Đorđević.

Ona je rekla i da oni koji su analizirali zahteve kompanije za preradu industrijskog otpada u Barajevu smatraju da se „i te kako krše i sadašnji propisi koji nisu dovoljno strogi“.

„Mi bismo išli dalje, da prosto moramo menjati zakonsku regulativu i ona mora biti strožija kada je reč o bavljenju ovakvom oblašću kao što je skladištenje i prerada opasnog otpada, zato što se to tiče ljudi koji žive u blizini ovih postrojenja. To je jako osetljivo pitanje, zbog čega bi lokalna zajednica morala ne samo da se konsultuje nego i da aktivno učestvuje u donošenju odluka o tome kako će izgledati kraj u kome oni žive“, zaključila je Đorđević.

Tekst: Beta

Pročitaj i ovo:

Poslednja zelena oaza Beograda

Na opštini Palilula nalazi se Milićevo brdo na kome je poslednjih godina u toku rapidna divlja gradnja privatnih vila, neosnovana konverzija zemljišta i prodaja poljoprivrednog zemljišta po ceni gradsko građevinskog.

Biljana Đorđević: Nije bilo greške na listama, postupili smo po zakonu

Biljana Đorđević, povodom odbijanja lista, kaže da nije jasno kako su neki "obični građani" imali uvid u zaštićene lične podatke, a navodi da su svi kandidati na listama (koji su uslovno rečeni sporni u prigovoru) bili u biračkom spisku u trenutku kad su liste podnete, što je uslov da se kandiduju na izborima po Zakonu o lokalnim izborima.