Poslanica Zeleno-levog kluba, ispred Ne davimo Beograd Biljana Đorđević izjavila je danas da su se građani u Barajevu okupili da protestuju protiv nečega što bi mogla da bude desetogodišnja dozvola za rad kompaniji „Junirisk“ za preradu i skladištenje 40.000 tona opasnog i neopasnog otpada na godišnjem nivou.

Đorđević je za agenciju Beta rekla da je u toku procedura izdavanja dozvole za rad „koja je sve vreme bila dosta netransparentna, i kod podnošenja zahteva i kod dopune zahteva koji su bili nepotpuni“.

Istakla je da je te informacije dobila od ministarstva za zaštitu životne sredine, kome se obratila kao narodna poslanica iz Zeleno-levog kluba.
„Te informacije inače građanima Barajeva nisu bile baš dostupne, što je nešto što mislimo da moramo da promenimo. Da ne moramo mi da reagujemo da bismo saznali status nekih zahteva“, kazala je Đorđević.

Ona je rekla i da oni koji su analizirali zahteve kompanije za preradu industrijskog otpada u Barajevu smatraju da se „i te kako krše i sadašnji propisi koji nisu dovoljno strogi“.

„Mi bismo išli dalje, da prosto moramo menjati zakonsku regulativu i ona mora biti strožija kada je reč o bavljenju ovakvom oblašću kao što je skladištenje i prerada opasnog otpada, zato što se to tiče ljudi koji žive u blizini ovih postrojenja. To je jako osetljivo pitanje, zbog čega bi lokalna zajednica morala ne samo da se konsultuje nego i da aktivno učestvuje u donošenju odluka o tome kako će izgledati kraj u kome oni žive“, zaključila je Đorđević.

Tekst: Beta

Pročitaj i ovo:

Veselinović za N1: Promena u Beogradu je moguća!

Promena u Beogradu je moguća i ona dolazi nakon izbora 17. decembra, a snaga i energija je u običnim ljudima koji su kritična masa i koji će te promene pokrenuti, ocenio je nosilac liste "Srbija protiv nasilja" na lokalnim izborima u Beogradu Dobrica Veselinović.

Lazović u Kruševcu: Vratićemo osmeh na lice naših građana!

Jedan u nizu gradova koje je koalicija “Srbija protiv nasilja” posetila u kampanji po Srbiji je Kruševac, a Radomir Lazović, kopredsednik Zeleno-levog fronta i prvi na listi “Srbija protiv nasilja”, pozvao je građane da ustanu protiv nasilja koje je sveprisutno u našem društvu.