Poslanica Zeleno-levog kluba, ispred Ne davimo Beograd Biljana Đorđević izjavila je danas da su se građani u Barajevu okupili da protestuju protiv nečega što bi mogla da bude desetogodišnja dozvola za rad kompaniji „Junirisk“ za preradu i skladištenje 40.000 tona opasnog i neopasnog otpada na godišnjem nivou.

Đorđević je za agenciju Beta rekla da je u toku procedura izdavanja dozvole za rad „koja je sve vreme bila dosta netransparentna, i kod podnošenja zahteva i kod dopune zahteva koji su bili nepotpuni“.

Istakla je da je te informacije dobila od ministarstva za zaštitu životne sredine, kome se obratila kao narodna poslanica iz Zeleno-levog kluba.
„Te informacije inače građanima Barajeva nisu bile baš dostupne, što je nešto što mislimo da moramo da promenimo. Da ne moramo mi da reagujemo da bismo saznali status nekih zahteva“, kazala je Đorđević.

Ona je rekla i da oni koji su analizirali zahteve kompanije za preradu industrijskog otpada u Barajevu smatraju da se „i te kako krše i sadašnji propisi koji nisu dovoljno strogi“.

„Mi bismo išli dalje, da prosto moramo menjati zakonsku regulativu i ona mora biti strožija kada je reč o bavljenju ovakvom oblašću kao što je skladištenje i prerada opasnog otpada, zato što se to tiče ljudi koji žive u blizini ovih postrojenja. To je jako osetljivo pitanje, zbog čega bi lokalna zajednica morala ne samo da se konsultuje nego i da aktivno učestvuje u donošenju odluka o tome kako će izgledati kraj u kome oni žive“, zaključila je Đorđević.

Tekst: Beta

Pročitaj i ovo:

Dimitrijević: U defanzivi su i ne snalaze se, loši potezi i histerične poruke

„Protesti su protiv nasilja, a svakog dana imate nove pojave nasilja. Način na koji SNS vlada je – nasiljem, takvom vrstom komunikacije, ona polazi od parlamenta, odozgo, to nasilje nastaje u našoj najznačajnijoj instituciji. Nasilje u skupštini je sve veće i veće, osećaju se ugroženim i kad ih Radomir Lazović izbezumi činjenicama, oni to ne mogu da podnesu, pritom ga napada čovek koji više i nije poslanik. Taj dom je pod SNS-om izgubio ono malo kredibiliteta koji je imao“, smatra Dimitrijević.

Podrška akademske zajednice zahtevima građanskih protesta

Već čitavu deceniju, Srbija je zemlja u kojoj ne postoji politička odgovornost. Umesto nje, u našem društvu se kao najviša vrlina uzdiže podanički odnos prema vlasti. Iz tog razloga se i odgovor na stravične tragedije koje su ovog proleća zadesile Srbiju sveo na pokušaje nosilaca vlasti da se izbegne bilo kakva politička odgovornost.