Pokret Ne davimo Beograd / Zeleno levi front poziva građane i građanke da se pridruže protestnom skupu “Srbija protiv nasilja”.

Protest će se održati u ponedeljak 8. maja, sa početkom u 18 časova, na platou ispred Narodne skupštine.

Na zajedničkom sastanku opozicije dogovoreni su zajednički zahtevi protesta. Zahtevamo hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, kao i odgovornost za dugogodišnje neadekvatno reagovanje nadležnih organa, odnosno smenu odgovornih ministara. Takođe, neophodno je hitno zasedanje Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade RS i bezbednosna situacija u zemlji.

Kako bi se zaustavila promocija nasilja u javnosti, zahtevamo
1) smenu Saveta REM-a
2) gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti, podmetačine i kontinuirano krše novinarski kodeks,
3) oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje sluđuju građane, truju i promovišu nasilje, kao što su Pink i Hepi TV.
4) hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa.

Zahteva se i institucionalna odgovornost i smena ministara policije Bratislava Gašića, Aleksandra Vulina, šefa BIA-e i ministra prosvete Branka Ružića, jer su direktno odgovorni za urušeni sistem i neadekvatno reagovanje nadležnih, kao i hitno zasedanje Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade RS i bezbednosna situacija u zemlji.

Neophodno odlučno ulaganje u školstvo za stvarnu dugoročnu promenu
Ne davimo Beograd smatra da glavni pravac dugoročne promene sistema mora biti unapređenje prosvete na čemu ćemo u svom delovanju insistirati. Našem školstvu su potrebni dodatni nastavnici, psiholozi i pedagozi, kao i bolji uslovi rada prosvetnog kadra, kako bi se posvetili svakom detetu i omogućili mu zdravu sredinu za lični razvoj. To ne mogu postići dodatne specijalne policijske snage. Istovremeno je potrebno razoružati naše društvo, jer se postojeći zakon o držanju oružja sistemski krši i ne sprovodi, a uporedo imamo i problem rasprostranjenosti stotina hiljada nelegalnog oružja među građanima Srbije.

Ovim skupom pozivamo sve sugrađane u zajedničku borbu protiv nasilja.

Pročitaj i ovo:

Lazović: Bastaću upućen predlog o formiranju vlasti na Starom gradu

Kopredsednik Zeleno-levog fronta i nosilac liste „Biramo Stari grad“ Radomir Lazović izjavio je za N1 da je na današnjem sastanku sa predstavnicima izborne liste „Čuvari Starog grada“ njenom nosiocu Marku Bastaću upućen zvaničan predlog o formiranju vlasti u opštini Stari grad.