Nekoliko desetina građana okupilo se večeras na protestu protiv policijskog nasilja nad Romima ispred Policijske uprave Grada Beograda.

Među okupljenim građanima nalaze se i pripadnici romske nacionalnosti koji su u subotu bili žrtve policijskog nasilja koji navode da su ih policajci vređali po nacionalnoj osnovi tokom racije.

Povod za ovaj protest je policijska racija koja se dogodila u subotu u romskom naselju u Vuka Vrčevića, kako je ranije danas saopštio Zeleno-levi front.

„Problem je što se ovo ne dešava prvi put, već je prvi put da javnost za ovo zna. Ovde smo da ukažemo da ove stvari ne smeju da se dešavaju. Hitna pomoć nije odgovarala na pozive povređenih, tek kada smo ih mi pozvali oni su došli. Bitno je da isteramo do kraja da utvrdimo ko je kriv za ovo, rekao je za Danas Luka Petrović iz Zeleno-levog fronta, inače i asistent na Fakultetu političkih nauka.

Kako je naveo, svi znamo da su institucije zarobljene u našoj državi, teško može da se očekuje da će nešto uraditi ovim povodom.

„Shvatili smo da ima ljudi oko nas, da postoji zakona za sve. Samo želim da imamo mir, šta oni imaju od toga da maltretiraju sve nas. Ja hoću da Vučić ovo gleda, da imamo podršku. Mora da se pojavi predsednik, jer smo svi mi Romi uz njega. Ceo svet mora da vidi kako policija maltretira Rome. Danas smo bili kod Veselina Milića, koji nam je rekao da će biti uz nas i da će sve biti u redu. Mi nemamo više nikoga da stane iza nas, ne verujemo više nikome, rekao je Zojani Demuš u čiju kuću je policija nasilno upala u subotu.

Demuš navodi da policajci ne bi tako radili da nemaju nekog ko im čuva leđa.

Na protestu je pušten i audio zapis na kom se čuje kako im policajac preti, uz reči da će neko i njihovu decu gaziti.

Pročitaj i ovo:

Zeleno-levi front zahteva potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću

Zahtevamo usvajanje izmena Zakona o oglašavanju i potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću, kockarnica, kladionica, slot klubova, online igraonica i svih drugih oblika kockanja koji ostavljaju ogromne štetne posledice po naše društvo. Zeleno-levi front je u Narodnoj skupštini podneo predlog izmene Zakona o oglašavanju kojim se predviđa potpuna zabrana oglašavanja igara na sreću.

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.