Progresivna internacionala, čija je članica Ne davimo Beograd / Zeleno-levi front, uputila je podršku protestima protiv nasilja u Srbiji. Među potpisnicima se nalaze brojne javne ličnosti, profesori i članovi evropskog i nacionalnih parlamenata iz Francuske, Nemačke, Italije, Turske, Grčke, Hrvatske, Slovenije i Sjedinjenih američkih država, poput Janisa Varufakisa, Saskie Sasen, Srećka Horvata, potpredsednika vlade republike Slovenije Luke Meseca, predsednika Evropske levice Valtera Bajera i drugih.

“Pišemo sada, kao prijatelji srpskog naroda, da izrazimo našu podršku demonstrantima, da ponovimo njihove zahteve i da apelujemo na predsednika Vučića da uvaži potrebu građana da žive u saosećajnom, ravnopravnom i brižnom društvu”, navodi se u podršci potpisnika.

“Drago nam je da imamo podršku Progresivne internacionale koja je uvek stajala sa Ne davimo Beograd i narodom Srbije i do sada, a posebno je važno da ona dolazi u ovako teškom i osetljivom trenutku za našu zemlju.” – izjavio je Radomir Lazović, šef poslaničke grupe Zeleno-levog kluba u Narodnoj skupštini koja je i jedan od organizatora protesta.

Potpisnici su uputili podršku demonstratima koji zahtevaju prekid javne promocije nasilja, sankcije medijima koji šire dezinformacije i mržnju, kao i odgovornost za sve koji to sprovode, pozivajući na ostavku ministra policije, šefa BIA-e i smenu Saveta REM-a.

U podršci protestima, navodi se da režim u Srbiji promoviše normalizaciju nasilnog sadržaja u medijima, koristeći medijski prostor za targetiranje neistomišljenika, održava veze sa kriminalnim ličnostima, instrumentalizuje huligane, služi se zapaljivom nacionalističkom i šovinističkom retorikom, urušava obrazovni sistem, zarobljava institucije i podstiče korupciju. Takođe, ističe se da režim uprkos sve većem pritisku javnosti, odbija da da odgovori na zahteve protesta.

Potpisnici su pozvali saveznike širom Evrope da skrenu pažnju sveta na akutnu političku krizu u Srbiji, da obezbede da mirni protesti budu zaštićeni od državnog nasilja, kao i da podrže zahteve ovih protesta.

Ceo tekst sa spiskom potpisanih, pročitajte na na linku: https://progressive.international/wire/2023-06-16-we-express-our-support-for-the-protestors-in-serbia/en

Pozivamo sve građanke i građane da se pridruže sledećem protestu Srbija protiv nasilja, koji se održava u subotu, 17. juna u 18 časova ispred Narodne Skupštine.

Pročitaj i ovo:

Tribina: Za mesne zajednice na Novom Beogradu!

Pokušali smo i kao stranka i kao građani da dobijemo salu neke od mesnih zajednica, ali nam jasno stranački profilisana opštinska vlast to nije obezbedila. Zato smo, kao neku vrstu protesta, tribinu održali ispred samog ulaza u MZ.