Inicijativa za Požegu i Zeleno-levi front / Ne davimo Beograd osuđuju režimsko nasilje nad aktivistima koji su u sredu protestovali protiv izgradnje nepotrebnog i preskupog staklenog vidikovca na Kablaru.

Policija je juče sprečila desetine građanskih i ekoloških aktivista da prisustvuju ceremoniji predsednice Vlade Srbije i rukovodstva Čačka, povodom početka izgradnje staklenog vidikovca, a potom i uhapsila trojicu aktivista iz Čačka i Požege, jer su nosili transparent kojim su iskazali nezadovoljstvo povodom najavljenog projekta.

“Osuđujemo režimsko nasilje nad građanima Čačka koji su se usprotivili još jednom koruptivnom projektu, koji ugrožava naše prirodne lepote i resurse. Još pre osam meseci su aktivisti iz udruženja “Sačuvajmo Kablar” ukazali javnosti da bi izgradnja vidikovca i potrošnja dva miliona evra na izgradnju bila preskupa, kao i da bi se nepotrebno ugrozili postojeći prirodni vidikovci na Kablaru”, izjavio je Bogdan Radovanović, predstavnik Inicijative za Požegu i Zeleno-levog fronta.

Nakon hapšenja aktivista, pedesetak građana je blokiralo ulicu ispred zgrade policijske uprave u Čačku, zahtevajući momentalno puštanje na slobodu uhapšenih aktivista, koji pušteni na slobodu u večernjim satima.

Udruženje Sačuvajmo Kablar je pre 8 meseci saopštilo da bi izgradnja tog vidikovca, po ceni od oko dva miliona evra, bilo „nepotrebno trošenje velikog novca“ i da bi takav objekat ometao vizuelni pogled sa postojećih prirodnih vidikovaca na Kablaru. U idejnom rešenju za izgradnju vidikovca navedeno je da će “radovi na pripremi terena biti veoma teški, skupi, rizični i dugotrajni.“

Preko 5000 građana Čačka su se usprotivili i potpisali peticiju protiv izgradnje staklenog vidikovca, međutim, praksa vladajuće stranke da izvlači novac iz javnog budžeta i prebacuje u privatne džepove njihovih takozvanih investitora i izvođača radova se nastavlja, dok račun za takve projekte plaćaju građani.

Zeleno-levi front i Inicijativa za Požegu nastavljaju da insistiraju na pravu da iskaže protivljenje svakom štetnom projektu, bez straha od policijske ili bilo koje druge represije, i solidarno stoje uz meštane Kablara koji žele da zaštite prirodna dobra.

Pročitaj i ovo:

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.