U prvom izdanju “Priča iz regiona” iz juna bavili smo se raznim izazovima sa kojima su se suočavale zemlje u regionu u prvih nekoliko meseci pandemije. Pročitali smo sedam „priča“ kroz koje smo saznali kako su susedne države i njihovi zdravstveni sistemi bili pogođeni prvim talasom KOVIDA-19. Još važnije, videli smo da su mnoge zemlje u regionu u ,,istoj kaši”. Političari i političke stranke stavljaju sopstvene političke interese iznad interesa građana. U nekim zemljama, broj novih pozitivnih slučajeva KOVIDA-19 ne samo da se nije smanjio, već je doživeo “pikove” u letnjim mesecima, kada se očekivalo da će virus splasnuti.

U međuvremenu, građani ovih zemalja uglavnom nisu bili disciplinovani u praćenju preporučenih mera za zaštitu i prevenciju. Nakon prvih nekoliko meseci bili smo svedoci velikih javnih okupljanja (koncerata, sportskih takmičenja, proslava itd) bez ikakvog poštovanja zaštitnih mera. Međutim, ovi skupovi ne samo što nisu bili kontrolisani, već su u nekim slučajevima čak bili podržani od strane Vlade. U međuvremenu, ekonomija je podlegla virusu. Kako? Saznajemo kroz “priče” naših saradnika iz Hrvatske ( Prlija ), Kosova ( Sbunker ), Severne Makedonije (Res Publica), Bosna i Hercegovina (Analyze.ba), Crna Gora (PCNEN) i Bugarska (Sega.bg). Oni pokazuju gde su stvari krenule po zlu u poslednjih nekoliko meseci, ali ukazuju i na ono što treba da se preduzme u budućnosti. U susret očekivanog drugog talasa, tražimo odgovor na sledeće pitanje: kako izbeći ponovno potpuno zatvaranje privrede, a istovremeno obezbediti maksimalnu zaštitu građana? Saznajemo u drugom izdanju ,,Priče iz regiona”.

Inicijativu ,,Priče iz regiona” sprovodi Institut za komunikacijske studije iz Severne Makedonije u okviru projekta “Poveži tačke: poboljšane politike kroz građansko učešće” koji sprovodi Institut za komunikacijske studije (IKS), uz podršku Britanske ambasade u Skoplju.

Pročitaj i ovo:

Nova akcija sadnje stabala: Drvo prijateljstva u 6 gradova regiona

Pridružite se regionalnoj akciji sadnje drveća “Drvo prijateljstva” u petak 30. oktobra, u 11 časova, ispred hotela Jugoslavija. Akcija će istovremeno biti održana u 6 gradova našeg regiona, pored Beograda akcija sadnje će biti realizovana u Skoplju, Prištini, Tirani, Podgorici i Sarajevu.

Ogradama protiv pešaka

Akcijom gradskih službi na početku ulice Braće Jugovića, ovog vikenda pomereni su pešački prelazi i podignute su ograde koje onemogućavaju prirodne pravce kretanja pešaka.