Након откривања предизборних неправилности на једном од бирачких места на Новом Београду, о чему је Иницијатива Не давимо Београд обавестила јавност и полицију, нашем члану бирачког одбора јутрос су почеле да стижу претње насиљем. Након добро обављеног посла у изборној контроли и крађи, власт се сада бави заташкавањем и ућуткивањем. Од полиције очекујемо хитан и одлучан одговор.

На преко 25 бирачких места од укупно 158 на којим смо имали чланове бирачких одбора у проширеном саставу, забележили смо озбиљна кршења Закона и Правилника о раду бирачких одбора у виду вођења паралелне евиденције бирача који су изашли на гласање. Ово су у већини случајева радили чланови бирачких одбора из СНС, или непозната лица на улазима бирачких места. Ова пракса је забрањена чланом 27. правилника о раду бирачких одбора, и ми смо покушавали да је спречимо.

Евиденција редних бројева бирача указује на неколико ствари. Прво, особе које је воде морале су да имају на располагању извод из бирачког списка са редним бројевима бирача, па прво питање које би надлежни органи морали да дају – како се бирачки списак нашао у поседу ових лица? Друго, постоји могућност да се овде ради о “сигурним гласовима”, али постоје и сазнања да се ради о учествовању у давању и примању мита у вези са гласањем, што је по члану 156 Кривичног законика дело, за које је уколико у њему учествују чланови бирачких одбора, предвиђена казна од 3 месеца до 5 година затвора.

На најмање два места смо добили информације да је евиденција гласања била повезана са давањем мита. На једном бирачком месту на Новом Београду приликом гласања ван бирачког места, бирач се захваљивао члановима бирачког одбора на поклонима које је добила од СНС пре тога. На другом бирачком месту на Звездари бирачима који су довезени комбијем саопштено је место где могу касније да преузму пакете, што је контролор одмах пријавио полицији.

Подвлачимо да је вођење паралелне евиденције било нескривено и да је било свеприсутно, односно да се дешавало у готово свим општинама на којима смо имали чланове бирачких одбора, о чему смо обавештавали јавност у току изборног дана. Постоји довољно индиција да је на овим изборима постојала озбиљна машинерија утицања на вољу бирача, и уколико се ови случајеви не истраже и не санкционишу, очекујемо да ће се само погоршавати. Оно што је било до нас смо урадили – правни тим Иницијативе поднео је 23 приговора Градској изборној комисији, што је тек почетак процедуре борбе за регуларност изборног процеса.