Zeleno-levi front smatra da pretnja Aleksandra Vučića o izlasku Srbije iz Saveta Evrope predstavlja uvod u otvorenu diktaturu i svrstavanje Srbije u red država u kojima se grubo krše ljudska prava i ne postoji demokratija – u Belorusiju na Balkanu. Najznačajniji aspekt Saveta Evrope je u tome što građanima svojih članica otvara put da pravnu zaštitu elementarnih prava potraže i pred Evropskim sudom za ljudska prava (ESLJP) u Strazburu. Ne prihvatamo da oni kojima su puna usta Srbije i kosovskog zaveta, a koji su svoje rodoljublje debelo naplatili, žrtvuju prava svih građana Srbije.

Umesto da govorimo o posledicama pogubne politike prema Kosovu, politike za koju je u poslednjih najmanje jednu deceniju u Srbiji isključivo odgovorna vladajuća stranka, ili o odgovornosti za kontinuitet pogrešnih procena i koraka kojima je doveo do toga da su danas Srbi na Kosovu obespravljeni i ostavljeni na milost i nemilost Kurtijeve politike, Aleksandar Vučić preti izlaskom iz Saveta Evrope ako u njega bude primljeno i Kosovo.

Genijalna ideja Aleksandra Vučića je da cenu serije njegovih grešaka u vezi sa kosovskim pitanjem svali na leđa običnih građana Srbije tako što će da im oduzme mogućnost da zaštitu svojih prava potraže i pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. Građani i građanke Srbije su više od 40.000 puta tražili zaštitu od ESLJP, a Sud je doneo skoro 1000 presuda u predmetima protiv Srbije. Zaštita pred Sudom tražena je od udara izvršitelja, za vraćanje stare devizne štediše, za isplaćivanje ratnih dnevnica boraca, za prava tekstilnih radnica iz Novog Pazara ili radnika i radnica iz Vladičinog Hana kojima nisu isplaćene pošteno zarađene plate, za nestale bebe, kao i u drugim slučajevima u kojima građani Srbije decenijama nisu mogli da dobiju pravdu pred domaćim sudovima. Po ko zna koji put teret nesposobnosti i neodgovornosti ove vlasti treba da plate obični građani i to tako što će se odreći jedinog puta da od nje potraže i dobiju nepristrasnu pravnu zaštitu, baš kao što to mogu svi građani skoro svih zemalja na tlu Evrope. Aleksandar Vučić želi da srpski građani postanu obespravljeniji od onih u Turskoj, Albaniji ili Azerbejdžanu – pošto i oni imaju mogućnost pravne zaštite pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Nisu svi građani i sve građanke Srbije članovi SNS elite ili s njima povezani tajkuni, ne poseduju ogromno bogatstvo kao bahati i osioni kumovi i kumići Aleksandra Vučića ili državni proizvođači i trgovci drogom. Zeleno-levi front smatra da ukoliko Kosovo bude primljeno u Savet Evrope Aleksandar Vučić, svi članovi SNS-a i povezati tajkuni treba da:

  • odjave svoje jahte sa pristaništa u zemljama članicama Saveta Evrope,
  • da prodaju svoje nepokretnosti koje imaju po Londonu, Azurnoj obali, Italiji ili Nemačkoj i drugim zemljama članicama Saveta Evrope, a naročito onima koje su priznale Kosovo kao nezavisnu državu, i da taj novac ulože u svoju zemlju,
  • ugase svoje račune u državama članicama Saveta Evrope i iste prebace u svoju zemlju,
  • prestanu da troše pokradene milione po mondenskim letovalištima u zemljama članicama Saveta Evrope, a naročito u onima koje su priznale Kosovo kao nezavisnu državu,
  • vrate svoju decu iz glavnih gradova zemalja članica Saveta Evrope, naročito iz onih koje su priznale Kosovo kao nezavisnu državu,
  • odreknu se državljanstava država članica Saveta Evrope, a naročito onih koje su priznale Kosovo kao nezavisnu državu, i
  • odreknu se svojih automobila čije marke dolaze iz zemalja članica Saveta Evrope, a naročito zemalja koje su priznale Kosovo kao nezavisnu državu i da pređu na vozila koja će bolje i jasnije odslikavati njihovu posvećenost državnim interesima.

Pročitaj i ovo:

Zeleno-levi front zahteva potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću

Zahtevamo usvajanje izmena Zakona o oglašavanju i potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću, kockarnica, kladionica, slot klubova, online igraonica i svih drugih oblika kockanja koji ostavljaju ogromne štetne posledice po naše društvo. Zeleno-levi front je u Narodnoj skupštini podneo predlog izmene Zakona o oglašavanju kojim se predviđa potpuna zabrana oglašavanja igara na sreću.

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.