Mnoge gradske javne česme ove godine nisu puštene u rad iako bi prema uobičajenom planu trebalo da budu otvorene od 1. aprila do 1. oktobra. Sve česme i izvore prirodne vode održava JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija”, a kvalitet vode kontroliše Gradski zavod za javno zdravlje. Pošli smo tragom pitanja – šta je to ove godine uticalo na zatvaranje javnih česama i došli do odgovora da je budžet za njihovo održavanje prepolovljen za ovu godinu. Prošle godine za održavanje je izdvojeno oko 195 miliona dinara, dok je ove taj iznos pao na 105 miliona.

Česme na igralištima i u parkovima su veoma korisne, posebno u vreme pandemije, ali i u redovnim uslovima života jer su tako na raspolaganju deci koja se na tim mestima igraju po ceo dan, roditeljima koji ih čuvaju i starijim sugrađanima koji se tu odmaraju.
Umesto podizanja novih česama u saradnji sa građanima, Grad Beograd ukida i već postojeće, a otvara ili obećava fontane na svakom koraku.
Neizbežno je primetiti i to da se naš zajednički novac troši na izgradnju novih fontana i grandioznih spomenika po gradu dok se budžet za ovako važnu javnu upotrebu polako ukida i to, po običaju, bez konsultacija sa građanima o njihovim potrebama.

Pokret Ne davimo Beograd se u svom Programu zalaže za rekonstrukciju, obnovu i redovno održavanje svih javnih česama i izvora, kao i postavljanje novih česama gde god je to u gradu potrebno.

Pročitaj i ovo:

I bez istrage o smrti radnika, EPS već “zna” da nije od toplote

Pokret Ne davimo Beograd obavestio je juče javnost da je u RB Kolubara, na svom radnom mestu, preminuo radnik koji je radio na polju D. Kako je juče bio jedan od najtoplijih dana u toku leta, sa temperaturama koje dostižu i 39 stepeni Celzijusa, zahtevali smo detaljnu istragu okolnosti koje su dovele do smrti pedesetogodišnjeg radnika sumnjajući upravo da se radi o posledicama kontinuiranog izlaganja visokim temperaturama.

Poginuo radnik Kolubare na kopu: Ne davimo Beograd zahteva da država zaštiti radnike na visokim temperaturama

Samo dve nedelje nakon što smo upozorili javnost na enormno teške uslove u kojima rade radnici na otvorenom pri visokim temperaturama, desila se tragična smrt radnika RB Kolubara na polju D. Iza sebe je ostavio ženu i dvoje dece. Ovim putem izjavljujemo saučešće porodici i zahtevamo detaljnu istragu okolnosti koje su dovele do smrti pedesetogodišnjeg radnika. Pokret Ne davimo Beograd zahteva da Ministarstvo rada na delu pokaže da će obezbediti da se poslodavci pridržavaju Smernica za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama Vlade Srbije iz 2007. godine.

Ne davimo Beograd u Loznici: Podrška lokalnim udruženjima protiv izgradnje rudnika Rio Tinta

Predstavnici pokreta Ne davimo Beograd, Dobrica Veselinović i Radomir Lazović, zajedno sa Nebojšom Zelenovićem iz Zajedno za Srbiju, pridružiće se u četvrtak 29. jula, u 9 časova, građanima i lokalnim udruženjima ispred skupštine grada Loznica, gde je planiran protest protiv izmena urbanističkih planova kojima se omogućava realizacija projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit. Na dnevnom redu skupštine grada Loznica, koja u četvrtak počinje u 10 časova, naći će se izmene Prostornog plana grada Loznice, kojima se ovaj plan višeg ranga, protivzakonito usaglašava sa prethodno donetim Prostornim planom područja posebne namene za projekat "Jadar".