Inicijativu za odbranu Košutnjaka, koju je pokrenuo Ne davimo Beograd, prethodnih dana potpisom je podržalo preko 50 hiljada građanki i građana. Ovo je veliki uspeh i značajna mobilizacija građana koji su stali u odbranu Košutnjaka.

Ne davimo Beograd će nastaviti sa prikupljanjem potpisa podrške Inicijativi za odbranu Košutnjaka sa ciljem da se prikupimo 100 hiljada potpisa što bi i faktički i simbolički bila velika pobeda građana. Pozivamo sve kojima je stalo do zdravog života u našem gradu, da pomognu da se osujeti namera investitora i gradskih vlasti da se čak 30 hektara gradske šume poseče, a umesto nje u ovom području izgradi stambeno-komercijalni kompleks.

Raduje nas veliko interesovanje i odlučnost građana koji su u formularu peticije ostavili veliki broj poruka o tome koliko im znači Košutnjak. Neke od njih su:

Potpisujem zato što sam protiv bilo kakve seče suma. Živimo sa jako zagadjenim vazduhu i u gradskom okruženju koje je toliko već zatrovano da nemamo taj luksuz da bilo koje stablo žrtvujemo za gradnju novih stambenih ili poslovnih kompleksa.
Srdjan C.

Košutnjačka šuma je značajna zato što je jedan od retkih preostalih izvora kiseonika u prenatrpanom i preizgrađenom Beogradu. Osim iz jasnih ekoloških razloga, potpisujem peticiju i zbog toga što mislim da beogradskoj građevinskoj mafiji mora da se stane na put.
Vladimir J.

Potpisujem Inicijativu za odbranu Košutnjaka zato što je to naljepši deo Beograda u koji odlazim skoro svaki dan.
Boris B.

Potpisujem zato što smatram da je bilo kakva gradnja, koja se nažalost proteže decenijama unazad na toj lokaciji, ozbiljni atak na zdravlje i uopšte kvalitet života u Beogradu, koji je nažalost već uveliko pogoršan, ali bi ovim činom bilo potpuno urušeno.
Aleksa T.

Potpisujem zato što sam na Košutnjaku odrasla i zaista bih volela da i moja deca uzivaju u parku prirode kao što je Košutnjak.
Jovana M.

Košutnjak volim jer ima posebnu “zelenu”, zdravu dušu. Često sam dolazio na razne vrste druženja, rekreaciju, sport. On je deo grada, bez koga Beograd ne bi bio to što jeste. Hitno je potrebno doneti moratorijum na seču drveća i betoniranje zelenih površina jer smo već u ozbiljnom minusu sa drvećem i kvalitetom vazduha u Beogradu. Treba saditi, saditi i saditi, bez da se dira i jedan kvadratni milimetar zelenih površina! U suprotnom, uskoro će temperatura leti u BG da dostigne 50 i 60 stepeni, nećemo moći da ulicu da izađemo!
Aleksandar Rajić

Svi potpisnici ove inicijative biće obaveštavani i pozvani na akcije za odbranu Košutnjaka, ali i svih drugih prirodnih i javnih dobara našeg grada. Svedoci smo da su naše reke, obale, parkovi, šume i kulturno-istorijski spomenici na udaru i u opasnosti. Zato je jako značajno da se udružimo i borimo. Pozivamo građane/ke da pozovu svoje prijatelje, objasne im o kakvoj opasnosti radi i pozovu da potpišu Inicijativu za odbranu Košutnjaka na linku:
https://www.peticije.online/inicijativa_za_odbranu_kosutnjaka

#InicijativaZaOdbranuKošutnjaka

Pročitaj i ovo:

Društveni pokreti u regionu, nova nada za promene i saradnju

Zeleno leve organizacije Možemo i URA, ostvarile su značajne izborne uspehe u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a inicijativa Ne davimo Beograd se svim sredstvima bori za javni interes i najavljuje veliki potencijal za početak smene vlasti u Srbiji, polazeći iz Beograda.