Na prvoj konferenciji za medije predstavnika i predstavnica koalicije Srbija protiv nasilja u Republičkoj i Gradskoj izbornoj komisiji, učesnici su apelovali su na građane da izađu na izbore.

Članovi i zamenici članova Republičke izborne komisije i Gradske izborne komisije za Beograd u ime izborne liste “Srbija protiv nasilja” najavili su da će do izbora 17. decembra održavati redovne konferencije za novinare na kojima će građane obaveštavati o dešavanjima u RIK i GIK.

Članica GIK Beograd, Sofija Mandić je na konferenciji za novinare rekla da „postoji strah građana“ da li će predstavnici opozicije moći da odbrane izbornu volju u Beogradu i Srbiji, i iznela uverenje da će učiniti apsolutno sve da se izborna volja građana odbrani i da se reaguje na svaku sumnju na manipulacije vlasti. Mandić je istakla da će izbornu volju građana u Beogradu braniti 2.200 kontrolora ispred liste „Srbija protiv nasilja“, i 20.000 u Srbiji.

Govoreći o sumnjama na manipulacije vlasti, Mandić je navela slučaj Ruske stranke, čija je izborna lista proglašena za učešće na beogradskim izborima, za koju je rekla da se sumnja da predstavlja „mehanizam za manipulaciju vlasti za preglasavanje u GIK-u“, jer će sa tom listom imati većinu u tom telu. „Imamo sumnju da se radi o manjinskoj listi“, rekla je Mandić i dodala da se sumnja da su falsifikovani potpisi podrške za tu listu, zbog čega je iznet zahtev GIK-u da se proveri 491 potpis podrške sa opštine Čukarica, što je odbijeno.

Ona je kazala i da se isti mehanizam primenjuje kod podnošenja izbornih lista za parlamentarne izbore, i da kada se preda izborna lista sa kojom opozicija ima većinu među članovima u RIK-u, odmah se pojavljuje neka do tada nenajavljena izborna lista, za koju se sumnja da će predstavnicima vlasti dati većinu.
Član RIK Tanasije Marinković je rekao da se to telo „ne obraća dovoljno javnosti“, koje bi uoči izbora trebalo da bude redovno. Marinković je dodao da bi za bolju komunikaciju sa građanima RIK trebalo da ima i portparola i svoju internet stranicu i dodao da izbori treba da budu transparentni, a birači edukovani.
Zamenik člana GIK Zoran Alimpić je ocenio da je „dobar potez“ izborne liste „Srbija protiv nasilja“, koja je za članove i zamenike članova u RIK i GIK Beograd imenovala „ne stranačke, već stručne ljude“ i pravnike iz nevladinog sektora.

„Na pravni, zakonit način, učinićemo sve da zaštitimo glasove građana. Da bismo imali šta da sačuvamo neophodno je da građani izađu na izbore i da glasaju“, rekao je Alimpić.

Govoreći o proglašenju izborne liste Ruske stranke za učešće na beogradskim izborima, Alimpić je kazao da se sumnja da su u pitanju „falsifikovani potpisi“ podrške, i da je zbog te sumnje u svih sedam gradskih opština predat zahtev za informacije o tome gde su prikupljani ti potpisi i ko ih je verifikovao.
Kao glavni problem naveo je obrazac za zapisnik koji su oni pokušali da promene zahtevom da se sve primedbe pišu direktno tu. Naveo je da je zbog trenutne forme u kojoj zapisnik postoji mogućnost da na mestima na kojima postoji sumnja o nepravilnostima prilikom glasanja izbori ne budu ponovljni i za to niko ne odgovara.

Vladica Ilić, član GIK-a, naglasio je da je prilikom glasanja o prigovoru na proglašenja Ruske stranke u glasanju je učestvovao i sam predsednik Ruske stranke. Kada su pokušali da skrenu pažnju na nepravilnost u glasanju, predsednik Gradske izborne komisije nije reagovao, dodao je.

Na konferenciji u prostorijama koalicije Srbija protiv nasija rekli su da „postoji strah građana“ da li će predstavnici opozicije moći da odbrane izbornu volju u Beogradu i Srbiji, i izneli uverenje da će učiniti „apsolutno sve“ da se izborna volja građana odbrani i da se reaguje na svaku sumnju na manipulacije vlasti.

Pročitaj i ovo:

Zeleno-levi front zahteva potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću

Zahtevamo usvajanje izmena Zakona o oglašavanju i potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću, kockarnica, kladionica, slot klubova, online igraonica i svih drugih oblika kockanja koji ostavljaju ogromne štetne posledice po naše društvo. Zeleno-levi front je u Narodnoj skupštini podneo predlog izmene Zakona o oglašavanju kojim se predviđa potpuna zabrana oglašavanja igara na sreću.

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.