Predstavnici pokreta Ne davimo Beograd započeli su četvorodnevnu posetu glavnom gradu Nemačke, gde će učestvovati u razgovorima na dva nivoa, kako sa visokim predstavnicima partije Zelenih, tako i sa kolegama iz ove partije koji se bave lokalnim politikama grada Berlina.

Značajni rezultati koje su naši partneri iz nemačke partije Zelenih postigli na prethodnim izborima u toj zemlji, te ulazak u saveznu vladu, kao i dugogodišnje upravljanje glavnim gradom Berlinom, predstavljaju veliki potencijal za razmenu iskustva o izbornoj kampanji kao i programskih ideja koje se odnose na saobraćaj, energetsku tranziciju i stambene politike.

Između ostalog dbornici i odbornice će imati priliku da razgovaraju sa predstavnicima grada Berlina iz Odeljenja za moblinost o rešenjima za bolji, čistiji i pristupačniji javni saobraćaj, imaće iz prve ruke priliku da se upoznaju sa dobrim primerima iz domena upravljanja otpadom i reciklažom. Posebna pažnja tokom posete posvećena je programima energetske efikasnosti koje grad Berlin sprovodi te rešenjima koje nemačka prestonica sprovodi.

“Izuzetno je značajno što imamo priliku da u Berlinu razmenimo iskustva sa kolegama, nakon uspešnih izbornih kampanja kako u Beogradu tako i u Berlinu. Predmet naših razgovora biće važna pitanja koja smo isticali i u kampanji a tiču se poboljšanja javnog saobraćaja, stambenih i radnih politika, kao i klimatskih promena. Imaćemo priliku da čujemo iskustva i izazove sa kojima se naši partneri susreću u radu u Berlinu, kao i da čujemo šta su moguće primene inovativnih politika u Beogradu i Srbiji,” izjavio je Dobrica Veselinović.

Nakon dugogodišnje uspešne saradnje sa pojedinačnim nacionalnim Zelenim partijama širom Evrope, pokret Ne davimo Beograd započeo je i proces pridruživanja porodici evropskih zelenih partija. Nedavni uspesi zeleno-levih partija kako na Balkanu, tako i šriom Evrope pokazuju da su pitanja zdrave životne sredine i radnih prava centralni problemi na kojima moramo zajednički da radimo kako bismo živeli dostojanstveno, disali čist vazduh i izborili se sa narastajućim klimatskim promenama i društvenim nejednakostima. Podsećamo i sa je Evropska zelena partija u više navrata podržala koaliciju Moramo i pokret Ne davimo Beograd na nedavno održanim izborima.

Pročitaj i ovo:

Biljana Đorđević za Monitor: U regionu problemi slični, pa tako i rešenja

Biljana Đorđević za crnogorski nedeljnik Monitor: Ne samo što bi dobrosusjedski odnosi morali da budu stalno njegovani već to za naš region označava istovremeno i sentimentalno i racionalno. Osjećamo da smo nekad bili dio iste države i pogađaju nas slični problemi koji, moguće je da će se to pokazati kao racionalno, traže i zajednička regionalna riješenja

Linijski park ili Linijska prevara?

Radi se o oblasti od izuzetnog značaja s obzirom na kulturna, istorijska, društvena i prirodna dobra u toj zoni. Ova oblast zaslužuje pažljivu, promišljenu i progresivnu revitalizaciju. Zbog svoje vrednosti ova oblast predstavlja i atraktivan plen onima koji godinama kidišu na javna dobra uništavajući ih zarad sumnjivih investicionih projekata i koruptivnog profita.

Ponovo napadnut aktivista NDBGD: Ne osećam se bezbedno, nisam učinio ništa loše

Aktivista pokreta Ne davimo Beograd Miloš Vučković koji je nedavno ponovo napadnut od strane istog čoveka koji ga je napao na dan izbora 3. aprila ispred biračkog mesta na Zvezdari, kaže da se drugi napad desio u prodavnici u kojoj je kupovao, da ga je ta osoba prepoznala i počela da mu preti da će ga izlomiti i da se živ neće vratiti kući, a potom je stao ispred prodavnice i čekao ga da izađe. Vučković je pozvao policiju, koja je došla kroz desetak minuta, ali je napadač pobegao. Kada je prvi put napadnut na dan izbora 3. aprila policija nije reagovala.