Ne davimo Beograd je danas, zajedno sa građanima Batajnice i Novog Beograda, predao primedbe protiv nadziđivanja skloništa u Batajnici, uništavanja zelenih površina u blokovima 44 i 45 i preparcelizacije na Košutnjaku. Gradska vlast napravila je pravu novogodišnju invaziju na urbanističke planove Beograda kako bi za vreme korone, bez uključenja javnosti, progurala ove štetočinske projekte.

Tokom prošle dve nedelje, Ne davimo Beograd je pružio podršku građanima i građankama Batajnice u prikupljanju potpisa i pisanju primedbi protiv nadziđivanja četiri skloništa u Batajnici. Tokom ove akcije prikupljeno je oko 3000 potpisa stanovnika ovog prigradskog naselja Beograda koji su predati uz primedbu na pisarnici Sekretarijata za Urbanizam i građevinske poslove.

Ovim planom kao i prethodnim planovima iste tematike u Borči i na Čukarici, drastično će biti ugrožen kvalitet života u ovim naseljima, i dodatno opteretiti javna infrastruktura koja je već pod velikim pritiskom i u lošem stanju.

Pored ovoga predate su i primedbe na Plan Generalne regulacije Grada Beograda kojim se predviđa uništavanje zelenih površina u blokovima 44 i 45, kojii omogućava preparcelizaciju prostora “Avala filma” i dodatno smanjuje park šume Košutnjak.

Podsećamo i da je grupa organizacija i stručnjaka zahtevala da Grad obustavi sve postupke javnog uvida u planske akte i sve postupke procene uticaja na životnu sredinu, do ukidanja vanredne situacije i dok ne prođe rizik od zaraze stanovništva, jer nadležni nisu u mogućnosti da obezbede učešće građana u donošenje odluka. O zahtevu grupe organizacija i stručnjaka da se obustave procesi izmene urbanističkih dokumenata za vreme pandemije čitajte na ovom linku.

Ovim planovima, i njihovim izlaganjem na javni uvid u situaciji pandemije korona virusa trenutna gradska administracija još jednom je demostrirala da su interesni investitora ispred želja i potreba građana i građanki Beograda.

Video izjave građana i predstavnika Ne davimo Beograd naći ćete na ovom linku.

Pročitaj i ovo: