Predali smo nadležnim institucijama spisak 300 lokacija sa suvim stablima drveća širom gradskog jezgra Beograda. Lokacije smo prikupili tokom akcije inicijative Ne davimo Beograd “Fotkaj suvo da se pojavi drvo” uz veliku pomoć 200 građana i građanki koji su nam slali precizne informacije sa fotografijama o stanju drveća u njihovom komšiluku.

U susret jesenjoj sadnji, mapu i spisak prikupljenih lokacija osušenog drveća, koje je potrebno zameniti, dostavili smo JKP „Zelenilo Beograd”, Gradskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine i Upravi grada. Smatramo da je važno da makar deo ovih stabala već na jesen bude zamenjen. U okviru naših akcija, zajedno sa građanima i građankama, povećavamo sadnjom broj zelenih površina i zainteresovani smo da to uradimo i sa ovim, ali s obzirom na to da je ovde reč o postojećim gradskim zelenim površinama i da smatramo da je važno da se redovno i na adekvatan način održavaju one koje su u nadležnosti Uprave grada, prvo smo se obratili upravo nadležnim službama i institucijama.

Akcija mapiranja stabala je trajala prethodna dva i po meseca, 300 različitih slučajeva suvog, isečenog stabla koje nije zamenjeno, betoniranog panja ili praznog sadnog mesta se nalazi na deset beogradskih opština: Čukarica, Novi Beograd, Zemun, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar i Zvezdara. Kada je reč o mestima na kojima se stabla nalaze, u pitanju su parkovi, zelene površine, dvorišta različitih institucija, drvoredi u prometnim centralnim ulicama, ali i ulicama na periferiji itd.

Očekujemo da uskoro dobijemo i odgovor nadležnih, o čemu ćemo izvestiti sve zainteresovane za stanje životne sredine u glavnom gradu, kvalitet života i posredno, vazduh koji dišemo. A svim učesnicama i učesnicima akcije upućujemo zahvalnost na saradnji i ozbiljnoj zainteresovanosti da naš grad zajednički učinimo prijatnim i zdravim mestom za život. Inicijativa Ne davimo Beograd nastavlja sa aktivnostima koja će od Beograda napraviti dobar grad za sve i poziva sve da nam se priključe u odbrani postojećih zelenih površina i uvećavanju njihovog broja.

Pročitaj i ovo:

Ne davimo Beograd otpočeo obuku kontrolora: Prijavi se!

Pokret Ne davimo Beograd je otpočeo obuku kontrolora i formiranje tima za kontrolu izbora, kako bismo spremno dočekali predstojeće gradske izbore. Iako pregovori o izbornim uslovima još uvek traju i ne znamo da li će se steći uslovi da građani slobodno izraze svoju volju na izborima, od čega zavisi i da li će Ne davimo Beograd na njima učestvovati, spremamo se kao da učestvujemo, i zato nam je vaša pomoć jako važna. Prijavite se!

Robert Kozma za VOA: Izborni uslovi se moraju poboljšati

"Mi ovaj razgovor vodimo zato što u Srbiji na snazi nije demokratski režim. Nažalost, postojeća vlast je od neke izborne demokratije svela Srbiju na nedemokratski hibridni režim. I to je konstatovano u raznim izveštajima, od Fridom hausa, ali i u izveštaju Evropskog parlamenta. Zbog toga se vodi ovaj razgovor i ne traže se nikakvi ustupci za političke aktere. Ne, traži se poštovanje prava građana", kaže Kozma.

Luna park: Jednačina promene u viru interesa

Suzana Zlatanović i njen #LunaPark zakucali su na vrata štaba pokreta „Ne davimo Beograd” u potrazi za rešenjima kako da gradu, a i nama građanima - bude bolje i da se agonija od mali milion nepravdi već jednom zaustavi...