Povodom najnovije serije blaćenja, pritisaka i napada na novinare i medije, inicijativa Ne davimo Beograd obratiće se predstavnicima Evropskog parlamenta i Evropske komisije i tražiti da se obustave razgovori koji se pod njihovim posredovanjem vode o izbornim uslovima u Srbiji. Nova runda razgovora najavljena je za sredinu novembra, a Inicijativa smatra da je neophodna odlučna i jasna poruka EU da je stanje sloboda u Srbiji neprihvatljivo. Zato tražimo da se razgovori obustave dok traju napadi.

Vlast svakodnevno, otvoreno i neskriveno, radi na progonu nepodobnih novinara i građana. Novinare redakcija Danasa i N1, predstavnici vlasti svakodnevno nazivaju izdajnicima i plaćenicima. Ove kvalifikacije režimski mediji preuzimaju i kontinuiranim kampanjama stvaraju atmosferu linča direktno ugrožavajući pojedince koji su zaposleni u ovim medijima. Prenošenjem  najbezočnijih laži, stvara se opravdanje za ugrožavanje bezbednosti i napade na novinare, sa ciljem zastrašivanja i gušenja kritike režima.
U sličnoj atmosferi žive svi novinari, aktivisti ili građani koji se usude da javno govore o ogromnim zloupotrebama javnih funkcija, neprestanim kršenjima zakona, prisvajanju institucija sistema, otimačini javnih dobara, ucenama ili nasilju koje sprovodi Srpska napredna stranka.

Zbog svega navedenog, inicijativa Ne davimo Beograd pozvaće predstavnike Evropskog parlamenta i Evropske komisije da obustave posredovanje u međustranačkim razgovorima o izbornim uslovima u Srbiji dok ovi napadi traju. Građani Srbije ne pristaju da žive u fasadnoj demokratiji u kojoj vlast pokušava da sakrije svoje autoritarno lice, a sa druge strane nastavlja da guši građanske slobode.
Evropske poslanike i članove Evropske komisije pozvaćemo i da podrže odluku o bojkotu izbora koju je donela velika većina opozicionih organizacija u Srbiji, i da nam pomognu da se u periodu nakon bojkota izborimo za fer i poštene izbore, slobodne medije i građanske slobode za sve naše građane.

Novinarima i novinarkama svih redakcija koje profesionalno i odgovorno obavljaju svoj posao inicijativa Ne davimo Beograd upućuje solidarnu podršku i zahvalnost za svakodnevni trud.