Иницијатива Не давимо Београд најоштрије осуђује насиље којим су били изложени бициклисти и чланови удружења “Улице за бициклисте” и “Савски насип” док су на Савском насипу протестном шетњом захтевали од градских и републичких служби да уклоне дивље викендице са водоизворишта и да зауставе нелегални саобраћај по насипу.

Уместо да им прилаз и вожња по насипу буде забрањена и онемогућена, возачи моторних возила су јуче насрнули на бициклисте током протестне шетње, претили окупљеним грађанима и чак једног од них возили на хауби неколико стотина метара у пуној брзини. Потпуно је недопустиво да они који указују на кршење закона буду жртве напада оних који те законе крше, док надлежне службе ћуте и не реагују.

Питање очувања Савског насипа и решавање нагомилане нелегалне градње која га угрожава, од животног је значаја за град Београд. Савски насип представља заштићено подручје водоизворишта, подручје које штити Нови Београд од поплава, и вредан природни ресурс и станиште птица. Нажалост, небригом, нечињењем и бахатим понашањем појединаца Савски насип је угрожен и претворен у заграђену приватну зону.

Иницијатива Не давимо Београд позива полицију да у најскоријем року открије починиоце овог напада, али и да спречи даљу вожњу и градњу на Савском насипу. Од надлежних у градској и републичкој власти захтевамо да се у најскоријем року крену са уклањањем дивље градње у овом, за град Београд јако битном подручју. Због интереса и уживања мале групе људи, доведено је у питање здравље и безбедност стотина хиљада грађана.