Inicijativa Ne davimo Beograd najoštrije osuđuje nasilje kojim su bili izloženi biciklisti i članovi udruženja “Ulice za bicikliste” i “Savski nasip” dok su na Savskom nasipu protestnom šetnjom zahtevali od gradskih i republičkih službi da uklone divlje vikendice sa vodoizvorišta i da zaustave nelegalni saobraćaj po nasipu.

Umesto da im prilaz i vožnja po nasipu bude zabranjena i onemogućena, vozači motornih vozila su juče nasrnuli na bicikliste tokom protestne šetnje, pretili okupljenim građanima i čak jednog od nih vozili na haubi nekoliko stotina metara u punoj brzini. Potpuno je nedopustivo da oni koji ukazuju na kršenje zakona budu žrtve napada onih koji te zakone krše, dok nadležne službe ćute i ne reaguju.

Pitanje očuvanja Savskog nasipa i rešavanje nagomilane nelegalne gradnje koja ga ugrožava, od životnog je značaja za grad Beograd. Savski nasip predstavlja zaštićeno područje vodoizvorišta, područje koje štiti Novi Beograd od poplava, i vredan prirodni resurs i stanište ptica. Nažalost, nebrigom, nečinjenjem i bahatim ponašanjem pojedinaca Savski nasip je ugrožen i pretvoren u zagrađenu privatnu zonu.

Inicijativa Ne davimo Beograd poziva policiju da u najskorijem roku otkrije počinioce ovog napada, ali i da spreči dalju vožnju i gradnju na Savskom nasipu. Od nadležnih u gradskoj i republičkoj vlasti zahtevamo da se u najskorijem roku krenu sa uklanjanjem divlje gradnje u ovom, za grad Beograd jako bitnom području. Zbog interesa i uživanja male grupe ljudi, dovedeno je u pitanje zdravlje i bezbednost stotina hiljada građana.