Иницијатива Не давимо Београд потписала је данас, заједно са представницима више парламантарних и ванпарламентарних опозиционих савеза, странака и покрета, документ о заједничким условима за спровођење слободних и поштених избора. Документом се захтева спречавање злоупотреба бирачког списка и јавних ресурса у кампањи, контрола изборног процеса, контрола изборних радњи и изборног дана, као и за кривичне санкције против оних који те злоупотребе врше. Посебно је издвојен део који се односи на успостављање фер медијских услова и адекватног извештавања.

Потписници су затражили да опозицији буде омогућено да у информативном програму Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине буде заступљена “најмање 60 минута недељно пре предизборне кампање” и да њени представници учествују у “свим дебатним емисијама” на јавним сервисима, као и промену састава РЕМ-а “ради доследне примене својих овлашћења контроле електронских медија”.

Питања као што су контрола изборног процеса, слобода медија, борба против сваке врсте насиља и борба против десничарског екстремизма су кључна за остваривање слободног демократског процеса у нашој земљи и иницијатива Не давимо Београд ће на њима сарађивати са свим политичким актерима. Остајемо при ставу да ћемо свој допринос рушењу криминалне власти Александра Вучића дати кроз стварање нове полтичке снаге са покретима и групама са којима делимо идеје солидарности, социјалне правде и сигурности за све наше грађане, а које у претходном периоду ни на који начин нису допринели сиромашењу грађана, кршењу демократских процедура или ширењу националистичке пропаганде.

Учествујући на београдским изборима могли смо непосредно да се уверимо у којој мери је грађанима онемогућено да остваре информисаност о опцијама које на те изборе излазе. Иако су сви медији пратили саму изборну кампању, можемо се апсолутно сложити да је то рађено пристрасно и да смо били далеко од тога да имамо једнаке шансе за представљање. Додатно, један велики број медија служио је потпуно у срвхе блаћења, претњи и притисака, у служби гушења политичких неистомишљеника власти. Највидљивији представници ове групе медија свакако су ТВ Пинк, ТВ Студио Б, Информер, Српски телеграф и Ало.

У току организације протеста, али и у току изборне кампање, активисти иницијативе Не давимо Београд били су мета организоване кампање која се са листова и из програма режимских медија преносила на друштвене мреже и у јавни простор где смо били праћени, где нам је прећено и где смо били нападани, а наши скупови су били забрањивани и под сталним притиском десничарских екстремиста нескривено блиских власти.

У току изборног процеса, утврдили смо бројне изборне неправилности на које смо реаговали. Иницијатива Не давимо Београд поднела је након београдских избора Градској изборној комисији 25 приговора за поништење резултата гласања на 25 бирачких, а поднешен је једнак број жалби Управном суду на решења Градске изборне комисије као и жалба Уставном суду (17.04.2018.) на одлуку Управног суда на коју се он још није огласио. Сматрамо да је изузетно битно да се од ових процеса не одустаје па смо тако једини актер избора који је искористио све правне могућности и обратио се Уставном суду овим поводом.

Због свега овога сматрамо да је прави тренутак да се почне озбиљнији рад на стварању фер изборних услова. Документ су потписали представници Демократске заједнице војвођанских Мађара, Демократске странке Србије, Социјалдемократске странке, Савеза за Србију, Нове странке, покрета Доста је било, Покрета центра, Грађанске платформе и иницијативе Не давимо Београд.

Цео текст документа можете прочитати овде