Srbija se danas nalazi u dubokoj društveno-političkoj krizi iz koje su jedini izlaz, izbori. Ova kriza ogleda se u sve težem ekonomskom položaju građana, ogromnom rastu cena, u preplavljenosti našeg društva korupcijom i kriminalom povezanim sa najvišim državnim vrhom, ali se možda najbolje vidi u odsustvu sluha da se ispunjavanjem zahteva protesta “Srbija protiv nasilja” učine napori da se zaustavi talas nasilja koji je zapljusnuo našu zemlju, odnosno odbijanjem vlasti da se učini sve da se tragedije poput onih u Ribnikaru i okolini Mladenovca nikada više ne dogode.  

Preuzmite dokument “DOGOVOR ZA POBEDU

Nakon više meseci masovnih protesta širom zemlje, u preko 30 gradova, i institucionalne borbe u Narodnoj skupštini, postalo je jasno da vlast nema nameru da ispuni zahteve protesta “Srbija protiv nasilja”. Zbog toga zahtevamo hitno održavanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja godine, kako bi opozicija, kao svoj prvi korak nakon smene naprednjačkog režima, ispunila sve zahteve građana, ali i zaustavila dalje urušavanje našeg društva u ekonomskom, socijalnom, bezbedonosnom i svakom drugom aspektu. 

Kako bi se na izborima ostvarila pobeda protiv režima koji je uzurpirao sve poluge moći, i smena nedemokratske i kriminalne vlasti, smatramo da je neophodan dogovor svih opozicionih učesnika izbora i okretanje oštrice kritike ka kriminalnoj vlasti. Potreban je DOGOVOR ZA POBEDU! 

Organizatori protesta “Srbija protiv nasilja” usaglasili su dokument “DOGOVOR ZA POBEDU” u kojem se poziva na saradnju svih opozicionih izbornih lista na predstojećim izborima, bez obzira koje ih pojedinačne organizacije budu činile. Saradnja podrazumeva uvažavanje i nenapadanje organizacija opozicije, koordinisanje akcija opozicije i fokusiranje na smenu kriminalnog SNS režima. DOGOVOR ZA POBEDU predviđa zajedničku kontrolu izbora i zajedničke aktivnosti na podizanju izlaznosti na izborima. 

Sama činjenica da su organizatori protesta inicijatori ovakvog dogovora, govori da će ove organizacije i dalje sarađivati i možda činiti jednu zajedničku listu, a to zavisi od procene u trenutku raspisivanja izbora da li će se tako ostvariti najbolji rezultat, odnosno pobeda protiv naprednjačkog režima. 

Pored saradnje i koordinacije u izbornom procesu, DOGOVOR ZA POBEDU podrazumeva i saradnju svih opozicionih učesnika izbora na postizanju fer izbornih uslova, slobodnih medija, vladavine prava i funkcionalnog parlamenta. 

Preuzmite dokument “DOGOVOR ZA POBEDU” 

Pročitaj i ovo:

Poslednja zelena oaza Beograda

Na opštini Palilula nalazi se Milićevo brdo na kome je poslednjih godina u toku rapidna divlja gradnja privatnih vila, neosnovana konverzija zemljišta i prodaja poljoprivrednog zemljišta po ceni gradsko građevinskog.

Biljana Đorđević: Nije bilo greške na listama, postupili smo po zakonu

Biljana Đorđević, povodom odbijanja lista, kaže da nije jasno kako su neki "obični građani" imali uvid u zaštićene lične podatke, a navodi da su svi kandidati na listama (koji su uslovno rečeni sporni u prigovoru) bili u biračkom spisku u trenutku kad su liste podnete, što je uslov da se kandiduju na izborima po Zakonu o lokalnim izborima.