Povodom vesti da je splav Gabiano delimično potonuo, Zeleno-levi front poziva nadležne da izvrše vanredan inspekcijski nadzor tehničke ispravnosti nad svim splavovima u Beogradu i izvrše paralelnu proveru registracije samih splavova.

Sumnja se da je potonuo ponton zbog opterećenja, jer je napravljena veća konstrukcija koju ponton nije mogao da izdrži, a kako mediji navode na splavu u trenutku nesreće nije bilo gostiju i niko nije povređen.

Ovaj splav se nalazi na na Dunavu, na Zemunskom keju, 700 metara od hotela „Jugoslavija“ i postoji od od 2012. godine, a 2018. proširen je i prima 250 gostiju, a sa baštom i do 500 gostiju.

„Posle slučaja sa splavom Fristajler, ovo je još jedan primer korupcije gradskih i republičkih organa i nemara prema ljudima i prirodi. Haos na sa splavovima u Beogradu je problem koji se ne rešava decenijama, odgovornost nadležnih se izbegava priroda se uništava, a građani se izlažu velikoj opasnosti. Ovo pod hitno mora da se zaustavi, a Zeleno-levi front će insistirati da se u ovu oblast konačno uvede red, a naše obale oslobode“, izjavio je Dobrica Veselinović.

Zeleno –levi front poziva Upravu za brodove i Lučku kapetaniju da jasno objave da li su splavovi registrovani za privrednu svrhu ili za sport i razonudu, a gradonačelnika Beograda i Sekretarijate grada da počnu da rade svoj posao u skladu sa usvojenim planom plutajućih objekata, koji je Skupština grada usvojila pre nekoliko godina.

Pročitaj i ovo:

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.