Inicijativa Ne davimo Beograd osuđuje zabranu održavanja protesta stanovnika naselja Stepa Stepanović, koji je bio zakazan za subotu, 14. jul, na Trgu Slavija. Smatramo da je ovom zabranom povređeno ustavno pravo građana na javno izražavanje nezadovoljstva, a policija još jednom pokazala da štiti interese onih koji ugrožavaju naša prava.

Stanovnici Stepe Stepanović se od nastanka ovog naselja bore da u njemu dobiju ono što je na spornim površinama između zgrada planirano, ono što im je u reklami Građevinske direkcije Srbije obećano kad su stanove kupovali, i uostalom ono što im je neophodno: dom zdravlja, vrtić i druge javne sadržaje bez kojih ni jedno naselje ne može imati kvalitetan život, a pogotovo jedan omanji grad od 14.000 stanovnika, kakav je Stepa Stepanović. Razlog za ove malverzacije je jasan – ukidanje sadržaja za stanare, znači povećanje količine građevinskih parcela kojima vlast može da mešetari. Tokom proteklih godina sasvim je postalo jasno da su stanari Stepe prevareni od strane i gradskih i republičkih institucija, a sada i od strane policije koja pokušava da spreči javno izražavanje opravdanog nezadovoljstva naših sugrađana.

Gde je Dom Zdravlja u Stepi?

Zloupotrebom Zakona o javnom okupljanju, zabranama skupova i kaznama organizatorima, beogradska policija pokušava da obeshrabri građane u nameri da nezadovoljstvo ispolje javno, van svoja četiri zida. Podsećamo da je inicijativa Ne davimo Beograd, nakon prvobitnih 180 hiljada, samo u proteklih par nedelja, osuđena na dodatnih 120 hiljada dinara zbog ukazivanja na kriminalno ignorisanje interesa građana Beograda tokom sprovođenja projekta “Beograd na vodi”, koje je kulminiralo rušenjem u Hercegovačkoj ulici. Te noći, policija se nije odazivala na pozive građana. Danas, ta policija ukida glas nezadovoljnih građana.

Zabranom mirnog protesta komšija iz naselja Stepa Stepanović, policija je ogolila sopstveni strah da će građani i građanke drugih delova Beograda prepoznati u Stepi i svoje probleme, i solidarno se pridružiti protestu. Inicijativa Ne davimo Beograd zato poziva građane svih krajeva Beograda da se prvom narednom protestu komšija iz Stepe pridruže u još većem broju.