Иницијатива Не давимо Београд осуђује забрану одржавања протеста становника насеља Степа Степановић, који је био заказан за суботу, 14. јул, на Тргу Славија. Сматрамо да је овом забраном повређено уставно право грађана на јавно изражавање незадовољства, а полиција још једном показала да штити интересе оних који угрожавају наша права.

Становници Степе Степановић се од настанка овог насеља боре да у њему добију оно што је на спорним површинама између зграда планирано, оно што им је у реклами Грађевинске дирекције Србије обећано кад су станове куповали, и уосталом оно што им је неопходно: дом здравља, вртић и друге јавне садржаје без којих ни једно насеље не може имати квалитетан живот, а поготово један омањи град од 14.000 становника, какав је Степа Степановић. Разлог за ове малверзације је јасан – укидање садржаја за станаре, значи повећање количине грађевинских парцела којима власт може да мешетари. Током протеклих година сасвим је постало јасно да су станари Степе преварени од стране и градских и републичких институција, а сада и од стране полиције која покушава да спречи јавно изражавање оправданог незадовољства наших суграђана.

Gde je Dom Zdravlja u Stepi?

Злоупотребом Закона о јавном окупљању, забранама скупова и казнама организаторима, београдска полиција покушава да обесхрабри грађане у намери да незадовољство испоље јавно, ван своја четири зида. Подсећамо да је иницијатива Не давимо Београд, након првобитних 180 хиљада, само у протеклих пар недеља, осуђена на додатних 120 хиљада динара због указивања на криминално игнорисање интереса грађана Београда током спровођења пројекта “Београд на води”, које је кулминирало рушењем у Херцеговачкој улици. Те ноћи, полиција се није одазивала на позиве грађана. Данас, та полиција укида глас незадовољних грађана.

Забраном мирног протеста комшија из насеља Степа Степановић, полиција је оголила сопствени страх да ће грађани и грађанке других делова Београда препознати у Степи и своје проблеме, и солидарно се придружити протесту. Иницијатива Не давимо Београд зато позива грађане свих крајева Београда да се првом наредном протесту комшија из Степе придруже у још већем броју.