Policija je danas krenula sa odmazdom prema aktivistima koji su se 24. jula ove godine zaštitili izbegličke porodice od izbacivanja iz jedinog smeštaja koji imaju u Ustaničkoj 244G. Miloš Injac danas je, u svojstvu osumnjičenog, zbog navodnog remećenja službenog lica u vršenju dužnosti, saslušan u policijskoj stanici Zvezdara.

Uprkos tome što je prvobitno na razgovor bio pozvan u svojstvu građanina, neposredno nakon dolaska u policijsku stanicu, njegov status je promenjen u osumnjičenog. Policija mu je saopštila da je na razgovor pozvan zbog činjenice da je tužiteljka videla snimak u medijima i odlučila da zahteva od policije prikupljanje potrebnih informacija.

Odbrana zgrade od izbacivanja siromašnih na ulicu – Ustanička 244g

Odbrana zgrade od izbacivanja siromašnih na ulicuČlanovi Združene akcije 'Krov nad glavom' i Kolektivna odbrana stanara, kao i solidarni sugrađani, danas su ponovo branili zgradu u Ustaničkoj 244g od prisilnih iseljenja izbeglih iz ratova 90-ih. Za razliku od prethodnog dana policija je došla u 5 ujutru i blokirala sve ulaze uprkos medijskim izjavama Petra Anđića, visokog funkcionera Komesarijata, da neće doći do nasilnih izbacivanja na ulicu. To međutim nije zaustavilo naše saborce/kinje koji su bili odlučni u nameri da odbrane pravo ugroženih izbegličkih porodica na jedini krov nad glavom. Nečuvena i nečovečna iseljenja koja vrši Komesarijat za izbeglice još uvek nažalost nisu gotova i nastaviće se u ponedeljak 30.7. od 9 sati kada će na ulicu pokušati da izbace šestočlano domaćinstvo izbeglih iz Hrvatske. Pridružite se borbi!Klip snimio: @tamodaleko Operativac iz Zemuna (na Tviteru)https://twitter.com/tamodaleko

Posted by Združena akcija Krov nad glavom on Utorak, 24. jul 2018.

 

Sporni snimak je nastao kada se grupa aktivista Združene akcije Krov nad glavom, čiji je i inicijativa Ne davimo Beograd član, na miran način, bez pružanja otpora i nenasilnim metodama suprotstavila nameri policije da izbegličke porodice nasilno iseli iz njihovog jedinog smeštaja u Ustaničkoj 244G. Uprkos obećanjima Komesarijata za izbeglice da niko neće biti izbacivan na ulicu, samo zahvaljujući odlučnoj akciji aktivista Združene akcije Krov nad glavom ovo izbacivanje je sprečeno.

Inicijativa Ne davimo Beograd najoštrije osuđuje odmazdu koju policija i tužilaštvo sprovode prema solidarnim građanima i aktivistima koji ne žele da ćute na činjenicu da se prema naugroženijima primenjuju perfidne, ali i očigledne mere prinude i prisile kako bi se izbacili na ulicu.

Očigledno je da u našoj državi zakoni ne važe jednako za sve građane i da dok se na najugroženijima trenira strogoća, oni bliski vlasti mogu da očekuju ne samo zaštitu već i pomoć države u svojim nelegalnim radnjama. Primera za ovo je puno, od nelegalnih vikendica sinova Tomislava Nikolića na Savskom nasipu koje država ne sme da poruši iako ugrožavaju vodoizvorište i odbranu od poplava, do poslednjeg slučaja ugostiteljskog objekta na Pančićevom vrhu kome državna preduzeća omogućavaju nelegalni rad, a grupe batinaša povezanih sa Srpskom naprednom strankom ga čuvaju i brane.

Inicijativa Ne davimo Begrad poziva građane da pokažu solidarnost prema aktivistima kojima se preti krivičnim prijavama, kao i da podrže rad Združene akcije Krov nad glavom koja se bori protiv sve prisutnije prakse u kojoj građani ostaju na ulici i bez igde ičega.