Полиција је данас кренула са одмаздом према активистима који су се 24. јула ове године заштитили избегличке породице од избацивања из јединог смештаја који имају у Устаничкој 244Г. Милош Ињац данас је, у својству осумњиченог, због наводног ремећења службеног лица у вршењу дужности, саслушан у полицијској станици Звездара.

Упркос томе што је првобитно на разговор био позван у својству грађанина, непосредно након доласка у полицијску станицу, његов статус је промењен у осумњиченог. Полиција му је саопштила да је на разговор позван због чињенице да је тужитељка видела снимак у медијима и одлучила да захтева од полиције прикупљање потребних информација.

Odbrana zgrade od izbacivanja siromašnih na ulicu – Ustanička 244g

Odbrana zgrade od izbacivanja siromašnih na ulicuČlanovi Združene akcije 'Krov nad glavom' i Kolektivna odbrana stanara, kao i solidarni sugrađani, danas su ponovo branili zgradu u Ustaničkoj 244g od prisilnih iseljenja izbeglih iz ratova 90-ih. Za razliku od prethodnog dana policija je došla u 5 ujutru i blokirala sve ulaze uprkos medijskim izjavama Petra Anđića, visokog funkcionera Komesarijata, da neće doći do nasilnih izbacivanja na ulicu. To međutim nije zaustavilo naše saborce/kinje koji su bili odlučni u nameri da odbrane pravo ugroženih izbegličkih porodica na jedini krov nad glavom. Nečuvena i nečovečna iseljenja koja vrši Komesarijat za izbeglice još uvek nažalost nisu gotova i nastaviće se u ponedeljak 30.7. od 9 sati kada će na ulicu pokušati da izbace šestočlano domaćinstvo izbeglih iz Hrvatske. Pridružite se borbi!Klip snimio: @tamodaleko Operativac iz Zemuna (na Tviteru)https://twitter.com/tamodaleko

Posted by Združena akcija Krov nad glavom on Уторак, 24. јул 2018.

 

Спорни снимак је настао када се група активиста Здружене акције Кров над главом, чији је и иницијатива Не давимо Београд члан, на миран начин, без пружања отпора и ненасилним методама супротставила намери полиције да избегличке породице насилно исели из њиховог јединог смештаја у Устаничкој 244Г. Упркос обећањима Комесаријата за избеглице да нико неће бити избациван на улицу, само захваљујући одлучној акцији активиста Здружене акције Кров над главом ово избацивање је спречено.

Иницијатива Не давимо Београд најоштрије осуђује одмазду коју полиција и тужилаштво спроводе према солидарним грађанима и активистима који не желе да ћуте на чињеницу да се према наугроженијима примењују перфидне, али и очигледне мере принуде и присиле како би се избацили на улицу.

Очигледно је да у нашој држави закони не важе једнако за све грађане и да док се на најугроженијима тренира строгоћа, они блиски власти могу да очекују не само заштиту већ и помоћ државе у својим нелегалним радњама. Примера за ово је пуно, од нелегалних викендица синова Томислава Николића на Савском насипу које држава не сме да поруши иако угрожавају водоизвориште и одбрану од поплава, до последњег случаја угоститељског објекта на Панчићевом врху коме државна предузећа омогућавају нелегални рад, а групе батинаша повезаних са Српском напредном странком га чувају и бране.

Иницијатива Не давимо Беград позива грађане да покажу солидарност према активистима којима се прети кривичним пријавама, као и да подрже рад Здружене акције Кров над главом која се бори против све присутније праксе у којој грађани остају на улици и без игде ичега.