Ne davimo Beograd / Zeleno-levi front zahteva hitno povećanje budžetskih izdvajanja za prosvetni sistem u Srbiji, kako bismo omogućili kvalitetno i dostupno osnovno i srednjoškolsko obrazovanje za sve đake u našoj zemlji.

„Put ka obnavljanju urušenog prosvetnog sistema jeste da se vrati dostojanstvo nastavničkoj profesiji, a to podrazumeva pre svega povećanje budžetskih izdvajanja za naše školstvo. Umesto nedovoljnih 3.5 % bruto-društvenog proizvoda koji se ulaže u školstvo, potrebno je uložiti minimum 5% BDP-a“, rekao je Robert Kozma, narodni poslanik Zeleno-levog kluba Ne davimo Beograd.

Kozma je istakao da ukoliko ne zadržimo kvalitetne nastavnike i nastavnice u našim školama, neće imati ko da obrazuje i vaspitava našu decu i mlade. “Naši prosvetni radnici moraju biti tretirani na dostojanstven način, a to podrazumeva smanjenje papirologije kojom su preopterećeni u svakodnevnom radu, povećanje plate i poboljšanje njihovog materijalnog položaja. Neophodno je i da oni budu nezavisni u svom radu, a ne da su primorani da za svaku novu nastavnu ideju, vannastavnu ili vanškolsku aktivnost moraju da traženje odobrenje direktora“, dodao je Kozma.

Zalažemo se za obezbeđivanje dugoročne i stabilne strategije obrazovanja, koja ima za cilj podizanje kvaliteta opšteg nivoa obrazovanja građana, postizanje funkcionalnog znanja i podsticanje kritičkog i kreativnog mišljenja.

Ne davimo Beograd ima viziju škole kao zajednice u kojoj nastavnici i đaci zajedno grade svoje društvo u malom, odnosno društvo zasnovano na znanju i solidarnosti, u kome prosvetni radnici imaju dostojanstvene uslove za život i rad, a đaci izlaze spremni da stečena iskustva i usvojene vrednosti i znanja, primene u širem društvu.

Pročitaj i ovo: