Izražavamo podršku i solidarnost Katarini Šolaji koja je svoja iskustva seksualnog zlostavljanja podelila sa javnošću. Uvek iznova, takav hrabar istup, pobuđuje našu solidarnost i iskreno poštovanje.

Pokret Ne Davimo Beograd veruje ženama i zahteva da tužilaštvo procesuira sve slučajeve seksualnog nasilja, kao i da regulatorna tela kazne krajnje neprimereno i senzacionalističko izveštavanje pojedinih medija o ovoj osetjlivoj temi.

Naše društvo ignoriše problem seksualnog nasilja prema ženama i devojčicama, a nasilnici najčešće ostaju nekažnjeni. Često uz iznudu i pretnje uspevaju da dobiju podršku dela javnosti, u zavisnosti od finansijske moći i političkog uticaja koji imaju. To možemo da vidimo i u slučajevima koje su pokrenule hrabre Danijela Štajnfeld, Milena Radulović, Iva Ilinčić i mnoge druge. Seksualno nasillje je sistemski problem i možemo ga rešiti samo odlučnim odgovorom u vidu kažnjavanju počinilaca i sveobuhvatnom zaštitom žena i zato se pokret Ne davimo Beograd zalaže za uspostavljanje specijalističke usluge Centra za podršku žrtvama seksualnog nasilja.

Opširnije o ovom slučaju možete pročitati ovde.

Istupanje Katarine i ostalih hrabrih žena je ohrabrenje žrtvama da progovore, ali i opomena javnosti da ne smemo biti ravnodušni, jer je izostanak razumevanje za žrtve seksualnog nasilja u današnje vreme znak nedopustivog neznanja i neosetljivosti. Hvala Katarini na poverenju, hvala svakoj devojci i ženi koja probija zid čutanja u zoni nasilja.

Pročitaj i ovo:

Skupština da se uključi u istragu poslovanja Beograda na vodi i rušenja u Hercegovačkoj

Poslanici Zeleno-levog kluba - Ne davimo Beograd podneli su predloge za obrazovanje anketnog odbora povodom rušenja u „Savamali” i komisije za utrvđivanje činjenica o Ugovoru o “Beogradu na vodi”. Podnošenjem ovih predloga želimo da poručimo da ne odustajemo od utvrđivanja istine o dešavanjima u Savamali i raskrinkavanju projekta „Beograd na vodi” koji finansiraju svi građani i građanke Srbije, a od koga koristi ima samo privatni investitor i sa njima povezani funkcioneri iz državnog vrha.

Zahtevamo od gradske uprave da pod hitno prekine finansiranje “novina” Informer

Grad Beograd je u poslednje tri i po godine sufinansirao Informer sa 11,5 miliona dinara. Nepoznato je koliko je još sredstava gradska uprava uplatila Informeru za veliki broj oglasa kojima oglašava javne uvide, prodaje nekretnina i slično. Pitali smo vlast koliko ukupno novca naših sugrađana i sugrađanki su dali ovom “glasilu”, ali odgovor još uvek nismo dobili.