Poslanici Zeleno-levog kluba Ne davimo Beograd podneli su predloge zakona u Narodnoj skupštini sa ciljem rešavanja stambene krize na tržištu nekretnina za iznajmljivanje.

“Za veliku većinu naših građana cene zakupa stanova su previsoke. Mogli smo da vidimo da je u prethodnih 6 meseci zakup u nekim slučajevima i dupliran, dok su plate dodatno obezvređene inflacijom i poskupljenjima hrane,” izjavio je narodni poslanik Robert Kozma.

Predloženo je uspostavljanje kontrolisane zakupnine nekretnina i maksimalnog iznosa zakupa, obavezni pisani ugovor o zakupu overen kod notara kojim se uvodi pravna sigurnost za zakupce i zakupodavce, kao i da građani koji jedan stan daju u zakup, u skladu sa kontrolisanom zakupninom, budu oslobođeni od poreza na prihod koji ostvaruju na ovaj način.

Važno je napomenuti da se slične mere primenjuju u velikom broju zemalja Evropske unije: Austriji, Nemačkoj, Holandiji, Švedskoj, Španiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji.

“Maksimalni iznos zakupa bio bi vezan za prosečnu platu. Cene zakupa bi rasle ukoliko rastu zarade građana. Ovako bi jedan kvadratni metar zakupa bio 1 posto prosečne neto plate. Naravno, na cenu zakupa bi pored vrednosti kvadrature stana uticala i lokacija stana, zatim stanje stana, kao i stepen energetske efikasnosti stana. Ako za primer uzmemo stan od 50 kvadrata, koji ispunjava i sve ostale uslove, onda bi njegova maksimalna cena bila 325 evra“, rekao je Kozma i dodao da bi postojao izuzetak kod maksimalnog iznosa zakupnine.

“Ne bi se primenjivala na nepokretnosti koje su mlađe od 7 godina, kako bi investitor ostvario povrat na investiciju u prvih sedam godina od izgradnje”, pojasnio je Kozma.

Predlogom zakona o zakupu stanova i kuća za stanovanje i kontrolisanoj zakupnini, kao i pratećim Predlogom zakona o dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, prvi put bi se uveo red u tržište nekeretnina za iznajmljivanje i podstanarstvo bi izašlo iz crne zone.

“Ovim zakonima bi se posebno pomoglo građanima u velikim gradovima koji su i privredni i univerzitetski centri Srbije, kao što su Niš, Kragujevac, Novi Sad i Beograd. Nažalost danas veliki broj studenata odustaje od studiranja jer njihovi roditelji ne mogu da plate sadašnje preskupe cene zakupa. Samohrani roditelji, a posebno samohrane majke su pred izbacivanjem iz domova, dok mladi bračni parovi daju i do 60% svog mesečnog prihoda na plaćanje zakupa i troškova režije”, izjavio je Radomir Lazović, narodni poslanik.

Više o predloženim zakonima, kao i njihov tekst u celosti, možete naći na ovom linku.

Pročitaj i ovo:

Branislav Dimitrijević za NIN: Većina je u tihoj zavisnosti od vlasti

Ovaj režim ima veliku potrebu da ostavi pečat u javnom prostoru, jer je ubeđen u svoju postojanost. Režim gradi svoju perspektivu kao da će na vlasti ostati do kraja vremena. Takve deluzije o moći znače da će njihov kraj biti opasan, može da se desi da se u tom padu sunovrati čitavo društvo, jer je veliki broj ljudi zavisan od aktuelnog režima.

Lazović za Betu: Korupciju pospešuju funkcioneri SNS-a

Poslanik Ne davimo Beograd (NDMBGD) Radomir Lazović izjavio je danas da korupciju pospešuju funkcioneri Srpske napredne stranke (SNS) i da nije iznenađujuće što se Srbija našla na 101. mestu globalne liste po percepciji korupcije u javnom sektoru.