Inicijativi Ne davimo Beograd danas je stigla podrška pokreta DiEM25, koji je juče apsolutnom većinom glasova članstva odlučio da podrži inicijativu Ne davimo Beograd na gradskim izborima. Glasanje je obeležila rekordna izlaznost članstva.

Pan-evropski, nadnacionalni pokret, čiji je cilj temeljna demokratska transformacija Evropske unije do 2025. godine, broji preko 70.000 članova iz gradova širom Evrope. Koosnivači ovog pokreta su Janis Varufakis i Srećko Horvat, a među članovima su i britanski režiser Ken Louč, kompozitor Žan Mišel Žar, osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, slovenački filozof Slavoj Žižek, hrvatski filozof Boris Buden, kanadska autorka i aktivistkinja Naomi Klajn, sociološkinja Saskia Sasen. Iz DiEM25 poručuju „da se ovim putem višegodišnja saradnja DiEM25 i Inicijative prenosi iz parkova i ulica na izborna mesta, a čvrsto verujemo da će od 4. marta preći i u Skupštinu Grada”.

“Od svojih početaka 2016. godine, DiEM25 SRBIJA ima veoma uspešnu saradnju sa Inicijativom. U mesecima iza nas aktivno smo učestvovali u kreiranju programa, približavajući sadržaje DiEM-ove progresivne agende za Evropu našem gradu, kao i u počecima izborne kampanje. Nastavljamo da podržavamo Inicijativu, jer, kao u slučaju DiEM-a, izborna trka je samo jedan od vidova borbe za grad koji pripada svima nama.“ – rekla nam je Ivana Nenadović, ispred DiEM25 Srbija.

“Inicijativa Ne davimo Beograd deo je procesa i borbi koje širom sveta zahtevaju drugačije načine organizovanja građana i bavljenja politikom zasnovane na lokalnim i realnim problemima u našim krajevima, blokovima i naseljima. Nakon podrške gradonačelnice Barselone Ade Kolau i pokreta Barcelona en Comú, podršku Varufakisovog DiEM 25 vidimo kao novi signal da naši zajednički izazovi ne poznaju granice i ubeđeni smo da je naša snaga u solidarnosti.” – Ksenija Radovanović nositeljka liste Ne davimo Beograd.