Иницијативи Не давимо Београд данас је стигла подршка покрета ДиЕМ25, који је јуче апсолутном већином гласова чланства одлучио да подржи иницијативу Не давимо Београд на градским изборима. Гласање је обележила рекордна излазност чланства.

Пан-европски, наднационални покрет, чији је циљ темељна демократска трансформација Европске уније до 2025. године, броји преко 70.000 чланова из градова широм Европе. Кооснивачи овог покрета су Јанис Варуфакис и Срећко Хорват, а међу члановима су и британски режисер Кен Лоуч, композитор Жан Мишел Жар, оснивач Викиликса Џулијан Асанж, словеначки филозоф Славој Жижек, хрватски филозоф Борис Буден, канадска ауторка и активисткиња Наоми Клајн, социолошкиња Саскиа Сасен. Из ДиЕМ25 поручују „да се овим путем вишегодишња сарадња ДиЕМ25 и Иницијативе преноси из паркова и улица на изборна места, а чврсто верујемо да ће од 4. марта прећи и у Скупштину Града”.

“Од својих почетака 2016. године, ДиЕМ25 СРБИЈА има веома успешну сарадњу са Иницијативом. У месецима иза нас активно смо учествовали у креирању програма, приближавајући садржаје ДиЕМ-ове прогресивне агенде за Европу нашем граду, као и у почецима изборне кампање. Настављамо да подржавамо Иницијативу, јер, као у случају ДиЕМ-а, изборна трка је само један од видова борбе за град који припада свима нама.“ – рекла нам је Ивана Ненадовић, испред ДиЕМ25 Србија.

“Иницијатива Не давимо Београд део је процеса и борби које широм света захтевају другачије начине организовања грађана и бављења политиком засноване на локалним и реалним проблемима у нашим крајевима, блоковима и насељима. Након подршке градоначелнице Барселоне Аде Колау и покрета Barcelona en Comú, подршку Варуфакисовог ДиЕМ 25 видимо као нови сигнал да наши заједнички изазови не познају границе и убеђени смо да је наша снага у солидарности.” – Ксенија Радовановић носитељка листе Не давимо Београд.