Gradonačelnica Barselone Ada Kolau danas je u pisanoj poruci izrazila punu podršku Inicijativi Ne davimo Beograd i poručila da pokret Barcelona En Comú (Zajedno za Barselonu) pozdravlja odluku inicijative da učestvuje na izborima za Skupštinu grada 4. marta.

Kandidatura inicijative Ne da(vi)mo Beograd veoma nas podseća na Barcelona En Comú pre tri godine; to je proces koji počinje odozdo i želi da promeni pravila igre tako da obični ljudi postanu akteri gradskih politika.

Enric Bárcena, Barcelona En Comú

Građanska platforma “Barcelona En Comú” pobedila je na gradskim izborima u Barseloni 2015. godine. Platformu predvodi bivša aktivistkinja za stambena prava i aktuelna gradonačelnica Barselone Ada Kolau.

Ova podrška je samo poslednja u nizu. Pored pokreta Barcelona En Comú više građanskih pokreta i organizacija širom Evrope već je podržalo izlazak Inicijative na izbore, kao što su “Diem 25”, Janisa Varufakisa, kao i pokret “Zagreb je naš” koji je na izborima za skupštinu grada Zagreba osvojio 8 odsto glasova. Zatim i “Massa Critica”, građanski pokret iz Napulja, kao i “Evropska akciona koalicija za pravo na stanovanje i grad”, “Međunarodna mreža za urbano istraživanje i akciju INURA”, “Marea Atlántica”, građanska platforma i gradska vlada Korunje, “Take Back the City” iz Londona, “Decide Roma” iz Rima, “Interventionistische Linke” iz Berlina, “Miasto Jest Nasze” iz Varšave.

Na konferenciji održanoj 10. februara inicijativu su podržali lokalni građanski pokreti širom Srbije, članice Građanskog fronta, Lokalni front iz Kraljeva, Udruženi pokret slobodnih stanara iz Niša, Nezavini sindikat prosvetnih radnika Vojvodine i udruženje građana Banat iz Zrenjanina, kao i brojne organizacije, između ostalih Socijaldemokratska unija, Diem25 Srbija, Levi samit Srbije, Marks21, čiji članovi učestvuju u aktivnostima inicijative Ne davimo Beograd.