Градоначелница Барселоне Ада Колау данас је у писаној поруци изразила пуну подршку Иницијативи Не давимо Београд и поручила да покрет Barcelona En Comú (Заједно за Барселону) поздравља одлуку иницијативе да учествује на изборима за Скупштину града 4. марта.

Кандидатура иницијативе Не да(ви)мо Београд веома нас подсећа на Barcelona En Comú пре три године; то је процес који почиње одоздо и жели да промени правила игре тако да обични људи постану актери градских политика.

Enric Bárcena, Barcelona En Comú

Грађанска платформа “Barcelona En Comú” победила је на градским изборима у Барселони 2015. године. Платформу предводи бивша активисткиња за стамбена права и актуелна градоначелница Барселоне Ада Колау.

Ова подршка је само последња у низу. Поред покрета Barcelona En Comú више грађанских покрета и организација широм Европе већ је подржало излазак Иницијативе на изборе, као што су “Дием 25”, Јаниса Варуфакиса, као и покрет “Загреб је наш” који је на изборима за скупштину града Загреба освојио 8 одсто гласова. Затим и “Massa Critica”, грађански покрет из Напуља, као и “Европска акциона коалиција за право на становање и град”, “Међународна мрежа за урбано истраживање и акцију ИНУРА”, “Marea Atlántica”, грађанска платформа и градска влада Коруње, “Take Back the City” из Лондона, “Decide Roma” из Рима, “Interventionistische Linke” из Берлина, “Miasto Jest Nasze” из Варшаве.

На конференцији одржаној 10. фебруара иницијативу су подржали локални грађански покрети широм Србије, чланице Грађанског фронта, Локални фронт из Краљева, Удружени покрет слободних станара из Ниша, Незавини синдикат просветних радника Војводине и удружење грађана Банат из Зрењанина, као и бројне организације, између осталих Социјалдемократска унија, Дием25 Србија, Леви самит Србије, Маркс21, чији чланови учествују у активностима иницијативе Не давимо Београд.