Nakon što je vlast dugo ignorisala sopstvena rešenja o rušenju objekata u bloku 45, na gradilištu AC “Stojanović”, pokrenuli smo peticiju kojom se zahteva zaustavljanje ove divlje gradnje i rušenje objekata.

Građevinska inspekcija izdala je rešenje o obustavljanju radova i rušenju druge lamele stambeno-poslovnog kompleksa Auto-centra “Stojanović” u bloku 45 na Novom Beogradu. Investitor objekta je uprkos rešenju nastavio sa gradnjom i u međuvremenu sazidao još tri etaže. Postavlja se pitanje kako je moguće da se u jednoj od najprometnijih ulica Novog Beograda i naočigled javnosti bespravno gradi višespratnica, a da nadležne institucije ne reaguju.

Ceo tekst peticije koju možete potpisati na ovom linku:

Protiv divlje gradnje u bloku 45 – AC Stojanović

Peticija za sprovođenje rešenja o rušenju nelegalnog objekta na gradilištu A.C. “Stojanović” u bloku 45

Mi, dole potpisani građani zahtevamo da se bezuslovno sprovede rešenje građevinske inspekcije od 22. aprila 2021.g. o uklanjanju nelegalno izgrađenog objekta na gradilištu Auto-centra “Stojanović” u bloku 45.

Iako su vlasnici A.C. “Stojanović” imali građevinsku dozvolu, građenje nisu smeli da započnu bez pribavljene prijave radova. Ne plašeći se zakona, Stojanovići su iskopali temelje i podigli čak 7 spratova pre nego što je reagovala inspekcija. Umesto da izvrše naredbu inspektora i uklone nelegalno podignuti objekat, Stojanovići su uklonili službenu traku “ZATVORENO GRADILIŠTE” i dozidali još tri sprata.

Zahtevamo od Gradske uprave Beograda da sprovede rešenje o uklanjanju nelegalnog objekta na gradilištu A.C. “Stojanović” u bloku 45 i da preduzimanjem svih zakonskih mera protiv investitora i izvođača radova pošalje jasnu poruku investitorima da se divlja gradnja u Beogradu ne isplati. Peticiju ćemo predati Gradskoj upravi Beograda.
Svi potpisnici biće obaveštavani i pozvani na akcije koje za cilj imaju borbu za očuvanje javnih i prirodnih dobara širom našeg grada.
Podelite ovu peticiju i pozovite svoje prijatelje, kolege, komšije i sve one koji žele da Beograd postane dobar grad za sve, da je podrže.
Potpišite peticiju na ovom linku

Svedoci smo da divlja gradnja u Beogradu poslednjih godina poprima razmere epidemije i da planirana i prepoznatljiva arhitektura ubrzano nestaje pred najezdom neprimerene gradnje koja Beograd pretvara u modernu kasabu. Pokret ne davimo Beograd je svestan da grad mora da se širi i razvija, ali se pravac i brzina razvoja ne smeju rukovoditi isključivo finansijskom koristi za investitore. Beograd se mora razvijati na principima moderne urbanizacije koja podrazumeva rešavanje, a ne uvećavanje problema saobraćaja, energetske efikasnosti, zagađenja, estetike i komfora.

Zahtevamo od nadležnih institucija da hitno sprovede rešenje građevinske inspekcije o rušenju nelegalno sazidanog objekta Auto-centra “Stojanović” i pokaže delima, a ne samo rečima da niko nije iznad zakona.

Pročitaj i ovo:

I bez istrage o smrti radnika, EPS već “zna” da nije od toplote

Pokret Ne davimo Beograd obavestio je juče javnost da je u RB Kolubara, na svom radnom mestu, preminuo radnik koji je radio na polju D. Kako je juče bio jedan od najtoplijih dana u toku leta, sa temperaturama koje dostižu i 39 stepeni Celzijusa, zahtevali smo detaljnu istragu okolnosti koje su dovele do smrti pedesetogodišnjeg radnika sumnjajući upravo da se radi o posledicama kontinuiranog izlaganja visokim temperaturama.

Poginuo radnik Kolubare na kopu: Ne davimo Beograd zahteva da država zaštiti radnike na visokim temperaturama

Samo dve nedelje nakon što smo upozorili javnost na enormno teške uslove u kojima rade radnici na otvorenom pri visokim temperaturama, desila se tragična smrt radnika RB Kolubara na polju D. Iza sebe je ostavio ženu i dvoje dece. Ovim putem izjavljujemo saučešće porodici i zahtevamo detaljnu istragu okolnosti koje su dovele do smrti pedesetogodišnjeg radnika. Pokret Ne davimo Beograd zahteva da Ministarstvo rada na delu pokaže da će obezbediti da se poslodavci pridržavaju Smernica za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama Vlade Srbije iz 2007. godine.

Ne davimo Beograd u Loznici: Podrška lokalnim udruženjima protiv izgradnje rudnika Rio Tinta

Predstavnici pokreta Ne davimo Beograd, Dobrica Veselinović i Radomir Lazović, zajedno sa Nebojšom Zelenovićem iz Zajedno za Srbiju, pridružiće se u četvrtak 29. jula, u 9 časova, građanima i lokalnim udruženjima ispred skupštine grada Loznica, gde je planiran protest protiv izmena urbanističkih planova kojima se omogućava realizacija projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit. Na dnevnom redu skupštine grada Loznica, koja u četvrtak počinje u 10 časova, naći će se izmene Prostornog plana grada Loznice, kojima se ovaj plan višeg ranga, protivzakonito usaglašava sa prethodno donetim Prostornim planom područja posebne namene za projekat "Jadar".