Samo dve nedelje nakon što smo upozorili javnost na enormno teške uslove u kojima rade radnici na otvorenom pri visokim temperaturama, desila se tragična smrt radnika RB Kolubara na polju D. Iza sebe je ostavio ženu i dvoje dece. Ovim putem izjavljujemo saučešće porodici i zahtevamo detaljnu istragu okolnosti koje su dovele do smrti pedesetogodišnjeg radnika. 

Pokret Ne davimo Beograd pozvao je Vladu Republike Srbije 16. jula ove godine, da zaštiti zaposlene koji rade na otvorenom pri visokim temperaturama, a poslodavce da se pridržavaju Smernica za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama Vlade Srbije iz 2007. godine. Detaljnije pročitajte u tekstu: “Ministarstvo rada da pređe sa reči na dela i zaštiti radnike na otvorenom pri visokim temperaturama“.

“Ukoliko Ministarstvo rada i nadležne službe ne shvate ozbiljno rizike kojima su izložene hiljade radnika na otvorenom, možemo očekivati samo nove tragične vesti, povrede i gubitke života. Ovih dana temperatura vazduha prelazi 35 stepeni Celzijusevih u većini mesta u Srbiji. RHMZ izdaje upozerenja, lekari savetuju oprez, ali ko brine o ljudima koji moraju da rade na otvorenom?” poručio je Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd. 

Pokret Ne davimo Beograd zahteva da Ministarstvo rada na delu pokaže da će obezbediti da se poslodavci pridržavaju Smernica za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama Vlade Srbije iz 2007. godine. Takođe, vreme je da izmeni Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i u njega unesu pomenute smernice koje je sastavio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanovic Batut“, kako bi one konačno postale obavezne za poslodavce i državu. Klimatske promene su stvarnost, njihove posledice na naše zdravlje još stvarnije i zbog toga je važno da se zajedno kao društvo pripremimo za neizvesnu budućnost koja je već tu.

Pročitaj i ovo:

  • bgmetro

Metro ZA potrebe građana, a ne profit tajkuna

Pokret Ne davimo Beograd uputiće primedbe na Nacrt plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu koji je na javnom uvidu. Naime, predloženi plan za metro nije u interesu građana, već isključivo tajkuna koji su zainteresovani za gradnju na livadama koje povezuje izabrana trasa. Ukoliko se već odustalo od višedecenijskog plana za prvu liniju metroa, ne sme se propustiti prilika da metro poveže najgušće naseljene oblasti grada i tako smanji gužve i ubrza kretanje kroz grad. To prema postojećem planu nije slučaj.

Nova podrška javnih ličnosti “Povelji za dobar grad” pokreta Ne davimo Beograd

Nova grupa javnih ličnosti i nezavisnih intelektualaca podržala je “Povelju za dobar grad”, pokreta Ne davimo Beograd. Podršci planu, kako da Beograd postane dobar grad za sve njegove građane, pridružili su se muzičari Branko Golubović Golub, pevač grupe Goblini i Nebojša Despotović iz benda Duboka Ilegala, zatim profesorka Srbijanka Turajlić, društveni aktivista Gordan Paunović, psihoterapeutkinja Aurelija Đan, sociološkinja Jana Šarić, aktivistkinja za ženska prava Maša Elezović i IT stručnjak Ivan Milošević. Podršku povelji dali su i pesnik Stevan Tatalović, književna prevoditeljka, novinarka i spisateljica Mirjana Ognjanović i antropološkinja Irena Molnar.