Иницијатива Не давимо Београд подржава Првомајски протест у организацији Уједињених гранских синдиката „Независност“ и Савеза самосталних синдиката Србије који ће почети у среду 1. маја у 12 часова на тргу Николе Пашића у Београду.

Solidarnost transparent na kamionu za vreme protesta.

Иницијатива Не давимо Београд сматра да назив протеста „Веће плате за опстанак и останак” јасно предочава дилему грађана Србије, а то је борба за останак у својој земљи, за достојанствене зараде и достојанствен живот, насупрот садашњем пуком животарењу где се једва има и за најосносвије потрепштине па чак и када смо запослени. Постојећа мале зараде, као и велика незапосленост нас нажалост терају на одлазак из земље. На то се сваке године определи све већи број грађана.

Лоша економска политика власти очитава се у огромној стопи незапослености, малим платама које су недовољне за достојанствен живот, и нажалост, у томе да преко 2,7 милиона становника живи у ризику од сиромаштва, а у апсолутном сиромаштву пола милиона грађана. Две трећине домаћинстава у Србији једва састављају крај са крајем. Влада је суспендовала безбедност на раду, а услове рада учинила неиздрживим, претворивши тиме радно место у линију фронта. У току само прошле године 53 радника је погинуло на радном месту, што је својеврсни црни рекорд у протеклих десет година.

Лажна просечна зарада којом се дичи власт је димна завеса за њихову катастофалну економску и социјалну политику. Две трећине радника прима зараду која је мања од просечне, а 350.000 прима минималну зараду. Око 50.000 радника ни не прима зараду, а преко две трећине прима зараду са закашњењем. Половина запослених не може себи да приуштити минималну потрошачку корпу, а 86% запослених нема довољно за просечну потрошачку корпу. За жене је ситуација још тежа јер су у скоро свим секторима мање плаћене за свој рад.

Иницијатива Не давимо Београд сматра да би држава Србија, уместо што урушава цивилизацијске стандарде рада и новцем грађана Србије плаћа “масне” субвенције страним компанијама, требало да поштујући устав и своје законе, обезбеди услове да сваки наш грађаним може да има достојанствену зараду и достојанствене услове живота и рада. И да, то је могуће!

Позивамо све грађане да подрже Првомајски протест Уједињених гранских синдиката „Независност“ и Савеза самосталних синдиката Србије.