Pokret Ne davimo Beograd pozdravlja želju građana Novog Sada da se kandiduju na izborima za mesne zajednice u svom kraju, na izborima koji su zakazani za 13. jun 2021. godine.  Podržavamo nameru nezavisnih komšijskih kandidata da se izbore da sami odlučuju u kakvom će okruženju živeti.


Iako su mesne zajednice najniži nivo lokalne samouprave, u prethodnom periodu mogli smo da vidimo da Srpska napredna stranka na sve načine pokušava da manipuliše čak i ovim izbornim procesom. U većini gradova Vojvodine, vlast je prvo uvođenjem overavanja potpisa podrške kandidata otežala, a onda ukidanjem mogućnosti kontrole izbora i obesmislila učešće građana na njima. Iako su mnogi drugi vidovi pritisaka na birače i dalje prisutni, Novi Sad je jedan od retkih gradova gde se ovakve administrativne manipulacije nisu desile.

Ne davimo Beograd smatra da odluke o našem neposrednom okruženju treba da se donose na mestu koje je najbliže ljudima na koje se te odluke odnose i da se u proces odlučivanja uključuje svi zainteresovani. Zbog toga se zalažemo za veće nadležnosti mesnih zajednica, a želimo da podstičemo i podržavamo njihov rad. U skladu sa time, Ne davimo Beogad podržava namere građana Novog Sada da se, uprkos pritiscima i manipulacijama, izbore da mesne zajednice u svom kraju vrate iz kandži korumpiranih naprednjaka, u ruke građana.

Pročitaj i ovo:

Poslednja zelena oaza Beograda

Na opštini Palilula nalazi se Milićevo brdo na kome je poslednjih godina u toku rapidna divlja gradnja privatnih vila, neosnovana konverzija zemljišta i prodaja poljoprivrednog zemljišta po ceni gradsko građevinskog.

Biljana Đorđević: Nije bilo greške na listama, postupili smo po zakonu

Biljana Đorđević, povodom odbijanja lista, kaže da nije jasno kako su neki "obični građani" imali uvid u zaštićene lične podatke, a navodi da su svi kandidati na listama (koji su uslovno rečeni sporni u prigovoru) bili u biračkom spisku u trenutku kad su liste podnete, što je uslov da se kandiduju na izborima po Zakonu o lokalnim izborima.