Pokret Ne davimo Beograd podržava opravdane zahteve lekara i medicinskog osoblja Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” da se prekine sa mobingom i šikaniranjem zaposlenih u toj ustanovi. Istovremeno, pozivamo sve građane da budu solidarni sa stručnjacima koji brinu o mentalnom zdravlju osoba koje se suočavaju sa teškim problemima u sopstvenom životu.

“Ne smemo dozvoliti da se u ustanovi koja ima ogroman značaj za naše društvo krše rada prava zaposlenih, da su žrtve mobinga samo zato što iznesu drugačije mišljenje oko organizacije rada, da se dodatno pogoršavaju uslovi rada. Takva situacija dovodi do odatnog komplikovanja psihičkog i mentalnog zdravlja pacijenata jer u uslovima tenzije, konstantnih promena terapeuta i lekara koji se brinu o njima, i neadekvatnih uslova za brigu, ne može se postići napredak i poboljšanje zdravstvene situacije pacijenata. Oni su ti koji, zajedno sa svojim članovima porodice, u konačnici ispaštaju usled neadekvatnog vođenja ustanove. Lekar koji je šikaniran nije u mogućnosti da pomogne pacijentu na adekvatan način. Verujem da nam je svima u interesu da ne bude takva situacija u našem zdravstvu.” – poručio je Robert Kozma, poslanik Zeleno-levog kluba, Ne davimo Beograd, Moramo.

Pandemija kovida je pokazala da se zahvaljujući brizi i odgovornosti lekara, medicinskog osoblja i zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i njhovom brzom adaptacijom na novonastale uslove, održao naš zdravstveni sistem u trenucima kada je bilo najpotrebnije. Oni su ti koji najbolje razumeju potrebe za odgovarajućim uslovima rada, kako bi mogli da se brinu o mentalnom i psihičkom zdravlju pacijenata. Stoga je u interesu svih nas da ozbiljno shvatimo postojeću situaciju u zdravstvenom sistemu.

Pročitaj i ovo: