Autonomni ženski front u okviru Zeleno-levog fronta upućuje snažnu podršku hrabrim i upornim ženama iz Krivelja, koje su gotovo tri meseca na prvim linijama neprestanih blokada lokalnog puta ka rudniku “Novo Cerovo”, u vlasništvu kineske kompanije Ziđin Koper.

Meštani Krivelja su već nekoliko godina izloženi otrovnim gasovima, rudarskim miniranjem i štetom na kućama i drugim objektima, uzurpaciji zemlje, buci i drugim posledicama poslovanja ove kompanije na ovom području. Sramotno je da je kolektivno preseljenje ostala jedina opcija za meštane Krivelja koji nevoljno to traže, te da se ni kompanija, ni lokalne i nacionalne vlasti ne trude ni najmanje da im obezbede uslove za dostojanstveno preseljenje.

Osim neposrednih posledica po živote meštana Krivelja, rad rudnika pod vlasništvom kompanije Ziđin u velikoj meri doprinosi zagađenju životne sredine u širem području Istočne Srbije zbog visoke koncentracije sumpor-dioksida u vazduhu, zbog čega je sud kompaniji izrekao više novčanih kazni.

Zahtevamo da se Kriveljanima obezbede uslovi za bezbedno preseljenje i prestanak ignorisanja ozbiljnog ugrožavanja životne sredine od strane lokalnih i nacionalnih vlasti i predstavnika kompanije Ziđin koper. Dostojanstven život i zdrava životna sredina moraju biti iznad profita bilo kakve kompanije.

Pročitaj i ovo:

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.