Predstavnici pokreta Ne davimo Beograd i Inicijative za Požegu danas su obišli kamenolom Gradina u okolini Kosjerića i tom prilikom uputili podršku građanima koji mesecima protestuju u strahu od posledica koje će ovaj kamenolom ostaviti po njihovo zdravlje i životnu sredinu.

“Mi kao društvo ne možemo dozvoliti da se zbog zarade investitora uništavaju sudbine celih naselja ili oblasti Srbije. Podgradina je danas primer kako to izgleda kada se nađete na putu investitora koji se oseća dovoljno slobodno da počne radove i bez dozvola i protiv zakona, a građani su ostavljeni na cedilu. Zato smo danas ovde da poručimo da niste sami.” – izjavio je Radomir Lazović narodni poslanik i šef poslaničkog kluba pokreta Ne davimo Beograd i pozvao građane Kosjerića da u Narodnoj Skupštini Republike Srbije budu gosti pokreta Ne davimo Beograd i iznesu svoje probleme.

Branka Marković, jedna od meštanki Gradine, detaljno nam je ispričala je kako izgleda borba građana Kosjerića protiv izgradnje kamenoloma u njihovoj neposrednoj blizini i šta su sve problemi sa kojima će se suočiti ukoliko počnu radovi.

“Kao da nije dovoljno što je Kosjerić grad sa ozbiljnim problemima sa zagađenjem vazduha, a sada ih iz kamenoloma čeka buka, prašina, vibracije, zagađenje i otrovni produkti. Gde je to odlučeno da građani Kosjerića nemaju pravo na zdrav život, već da svoje sudbine treba da podrede profitu investitora” – upitao je Bogdan Radovanović aktivista Inicijative za Požegu.

“Posebno nas zabrinjavaju napadi na aktiviste i građane koji protestuju, kao i medijske podmetačine kojima se oni pokušavaju okarakterisati kao da imaju neke skrivene interese. Koji to interes može biti važniji od zdravlja i budućnosti svoje dece za koju se bore ovi ljudi?” – izjavio je Stefan Tasić aktivista Ne davimo Beograd.

Pokret Ne davimo Beograd i Inicijativa za Požegu podržavaju napore građana Gradine i Kosjerića da zaštite svoju životnu sredinu i pozivaju i druge ekološke i progresivne organizacije da stanu solidarno uz njih.

Pročitaj i ovo:

Nećemo dozvoliti rušenje Starog savskog mosta

Povodom ograđivanja prostora oko Starog savskog mosta i postavljanja građevinske table koja sadrži privremenu građevinsku dozvolu, odnosno pripremnih radnji za rušenje mosta, Zeleno-levi front apeluje da ovaj most treba sačuvati i podseća da se gradska vlast već šest godina oglušuje o zahteve građana i stručne javnosti da se ovaj most ne ruši.