Inicijativa Ne davimo Beograd podržava aktiviste i aktivistkinje koji se na Staroj planini od februara ove godine svakodnevno suočavaju sa namerama investitora da protivzakonito nastavi izgradnju malih hidroelektrana na njihovim rekama, ali i sa pretnjama i drugim vrstama pritiska, čiji je cilj da se borba za prirodu i život u njoj onemogući.

Investitor Dragan Josić namerava da u tom delu Stare planine izgradi sedam hidroelektrana, što bi značilo da bi 43 kilometra reka bilo stavljeno u cevi. Iako je juče najavio početak radova, bez obzira na to što nema građevinsku dozvolu, zbog čega je organizovan i protest, u Topli Do, ipak, nije došao.

Protest u Toplom Dolu nastaviće se ubuduće noćnim dežurstvima meštana tog i drugih sela kako bi se sprečio dolazak bagera, a reke sačuvale za potrebe kojima su i do danas služile. Ukoliko bi investitor ostvario svoje namere ukopavajući cevi u jedini put koji meštane povezuje sa imanjima, sela bi potpuno nestala, jer ne bi bilo pijaće vode, niti biljnog i životinjskog sveta koji zavisi od reke.

Dok institucije ćute i podržavaju podobne investitore, a vlast prodaje naše reke za šaku dinara, ostalo je da se oslonimo jedni na druge, da se solidarišemo i podržimo sve borbe za javna dobra, kao i da pomognemo da što više ljudi čuje za otpor na Staroj planini. Pridružite se!

#NEzaMHE!