Pokret Ne davimo Beograd podneo je primedbe na dva plana koji se tiču područja leve obale Dunava i to za izgradnju srpsko-kineskog industrijskog parka i predlog proglašenja zaštićenog područija forlanda na levoj obali Dunava. Lokacija planiranog  industrijskog parka u potpunosti je suprotna principima održivog razvoja. Uticaće na još veće gužve na uskim saobraćajnim grlima, doprineće velikom zagađenju, a ugroziće i zaštićenu zonu forlanda koja je prema planu neprihvatljivo smanjena tako da zaobilazi divlju gradnju.

Teritorijalna grupa inicijative Ne davimo Beograd sa leve obale na Paliluli podnela je primedbe tokom javnih uvida u Prostorni plan područija posebne namene srpsko-kineskog industrijskog parka, a povezano sa tim i na predlog akta o proglašenju zaštićenog područija forlanda na levoj obali Dunava. Ova dva javna uvida koja su objavljena u isto vreme, povezani su prostorno jer se područija obuhvata praktično oslanjaju jedno na drugo, ali im je namena potpuno suprotna i praktično nespojiva. 

Obzirom da forland kao plavno područije obuhvata dobar deo leve obale na opštini Palilula, članovi inicijative su podržali proglašenje područija prirodnog dobra, ali su se i nedvosmisleno usprotivili izgradnji industrijskog parka na predloženoj lokaciji. 

Lokacija za industrijski park je loša i u saobraćajnom i u infrastrukturnom smislu, i potpuno je suprotna principima održivog razvoja, jer se umesto brownfileld investijcija forsira zauzimanje potpuno nove neopremljene lokacije namenjene poljoprivredi, koja je povezana sa gradom uskim grlom kod Pupinovog mosta gde se već stvaraju gužve, a da pritom ne postoji visokokapacitetni šinski sistem koji bi efikasno i udobno prevozio zaposlene na tu lokaciju. 

Ovo bi levoj obali žiteljima Borče, Ovče i Padinske skele donelo samo nove gužve, a ugrozilo bi i status Beljarice i forlanda kao zaštićenog dobra, jer kineske investicije u Srbiji ne mogu baš da se pohvale dobrim uticajem na životnu sredinu. 

Što se tiče studije i akta o proglašenju leve obale Dunava za zaštićeno područije, njen obuhvat je smanjen na područija koja nisu zahvaćena divljom gradnjom, tako da je čitava obala preko puta Gardoša, Velikog ratnog ostrva i Dorćola isključena iz obuhvata studije. Takođe, u obuhvat nije ušla ni bara Reva ni deo forlanda od Pančevačkog mosta ka Pančevu. 

Smatramo da zaštićeno područije treba urediti po ugledu na nacionalni park Donau Auen pored Beča, koji je poptuno prepušten delovanju reke i prirode, a povezan biciklističkim i pešačkim rutama sa gradom. Potrebno je građanima Beograda otvoriti mogućnosti za istraživanje ovih predela, šetnje, vožnju bicikla ili kajaka.

Pročitaj i ovo:

I bez istrage o smrti radnika, EPS već “zna” da nije od toplote

Pokret Ne davimo Beograd obavestio je juče javnost da je u RB Kolubara, na svom radnom mestu, preminuo radnik koji je radio na polju D. Kako je juče bio jedan od najtoplijih dana u toku leta, sa temperaturama koje dostižu i 39 stepeni Celzijusa, zahtevali smo detaljnu istragu okolnosti koje su dovele do smrti pedesetogodišnjeg radnika sumnjajući upravo da se radi o posledicama kontinuiranog izlaganja visokim temperaturama.

Poginuo radnik Kolubare na kopu: Ne davimo Beograd zahteva da država zaštiti radnike na visokim temperaturama

Samo dve nedelje nakon što smo upozorili javnost na enormno teške uslove u kojima rade radnici na otvorenom pri visokim temperaturama, desila se tragična smrt radnika RB Kolubara na polju D. Iza sebe je ostavio ženu i dvoje dece. Ovim putem izjavljujemo saučešće porodici i zahtevamo detaljnu istragu okolnosti koje su dovele do smrti pedesetogodišnjeg radnika. Pokret Ne davimo Beograd zahteva da Ministarstvo rada na delu pokaže da će obezbediti da se poslodavci pridržavaju Smernica za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama Vlade Srbije iz 2007. godine.

Ne davimo Beograd u Loznici: Podrška lokalnim udruženjima protiv izgradnje rudnika Rio Tinta

Predstavnici pokreta Ne davimo Beograd, Dobrica Veselinović i Radomir Lazović, zajedno sa Nebojšom Zelenovićem iz Zajedno za Srbiju, pridružiće se u četvrtak 29. jula, u 9 časova, građanima i lokalnim udruženjima ispred skupštine grada Loznica, gde je planiran protest protiv izmena urbanističkih planova kojima se omogućava realizacija projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit. Na dnevnom redu skupštine grada Loznica, koja u četvrtak počinje u 10 časova, naći će se izmene Prostornog plana grada Loznice, kojima se ovaj plan višeg ranga, protivzakonito usaglašava sa prethodno donetim Prostornim planom područja posebne namene za projekat "Jadar".