Zeleno-levi front smatra da je nedopustivo da se pod izgovorom regulisanja bezbednosti u saobraćaju, praktično oduzimaju sredstva gradovima i opštinama u Srbiji. Novim zakonom o bezbednosti u saobraćaju vladajući režim je oduzeo sredstva lokalnih samouprava upravo za poboljšanje saobraćajne infrastrukture i za promociju odgovornog ponašanja vozača i drugih učesnika u saobraćaju.

“Do sada se 30% novca od naplate kazni za prekršaje u saobraćaju raspoređivalo u budžete gradova i opština na čijoj teritoriji je načinjen prekršaj, a 70% je odlazilo u republički budžet. Ova sredstva su se koristila za poboljšanje saobraćajne infrastrukture, obnovu saobraćajne signalizacije i promociju odgovorne i bezbedne vožnje. Sa novim zakonom se u potpunosti centralizuju sredstva, a gradovi i opštine će konkurisati projektima za potreban novac. Ovo omogućava Ministarstvu unutrašnjih poslova da u praksi raspodeli sredstva samo podobnim gradovima i opštinama.”, izjavio je Robert Kozma, narodni poslanik Zeleno-levog fronta.

I dodao je – “Ovakav koncept bi možda bio primenljiv da smo demokratska zemlja, ali u našim okolnostima praktično znači da će vladajući režim imati još jednu vrstu pritisaka na buduće opozicione gradove. Naprednjački režim zna da gubi vlast sledeće godine u desetinama gradova i opština nakon lokalnih izbora i ovom merom smanjuju budžete lokalnih samouprava. Na ovaj način Novi Sad će ostati bez oko milion, a Beograd bez četiri i po miliona evra koji su se koristili za poboljšanje bezbednosti u saobraćaju.”

Princip raspodele i deljenje sredstava od naplate kazni onim gradovima gde je prekršaj počinjen je bila mera koja je popularisala rad Uprave saobraćajne policije, jer su građani znali da se deo novca od naplate kazni sliva u lokalni budžet da bi se poboljšala bezbednost saobraćaja na lokalu, a sada će se saobraćajna policija isključivo posmatrati kao prikupljač harača, a ne kao služba koja doprinosi bezbednijem saobraćaju na lokalu.

Pročitaj i ovo:

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.