U petak 7. juna počinje velika međunarodna konferencija “Pobunjeni gradovi / Fearless cities”, posvećena lokalnim političkim pokretima iz Srbije, regiona i Evrope. Inicijativa Ne davimo Beograd biće domaćin učesnicima iz preko 60 gradova iz kojih dolaze predstavnici raznih političkih pokreta, inicijativa, organzacija i grupa koje se bave zaštitom javnih dobara, socijalnom sigurnošću, pristupačnim stanovanjem, dostupnošću komunalnih usluga, ekološkom pravdom, zadrugama, decentralizacijom upravljanja i solidarnošću.

pobunjeni gradovi

U okviru glavnog programa konferencije, u tri festivalska dana, predstaviće nam se pokreti iz Srbije, regiona i Evrope.
*Ceo program konferencije možete naći na linku.

*Spisak svih govornika sa biografijama i fotografijama možete naći na linku.

U petak ćemo na panelu “Jedan region, ista borba” od 19:15 časova, u sali opštine Stari Grad, Makedonska 42, razgovarati o sličnostima i razlikama lokalnih borbi u gradovima kao što su Beograd, Zagreb, Tirana, Sarajevo, Priština i Skoplje, kao i o tome da li su nove političke snage vesnici i drugačijih odnosa u regionu.

Subota 8. jun je dan kada ćemo imati prilike da iz prve ruke čujemo više o fenomenu municipalizma, koji ostvaruje značajne rezultate na izborima za lokalne parlamente od Barselone i Madrida, preko Napulja, Berlina do Zagreba na panelu “Municipalizam (opštinarstvo) nova snaga Evrope” koji počinje u 17č u Dorćol placu, Dobračina 59b.

Na posebnom delu programa, u nedelju 9. juna od 16 časova, u kulturnom centru Grad, Braće Krsmanović 4, na panelu “Feminizacija politike- ravnopravnost je mnogo više od kvota” upoznaćemo se sa praksama građanskih pokreta u Evropi u postizanju ravnopravnost između žena i muškaraca, ali i sprovođenja drugačije politike koja transformiše odnose moći u našem društvu.

U okviru završnog dela konferencije, od 18h, takođe u kulturnom centru Grad, biće reči o lokalnim borbama koje su, širom Srbije, mobilisale i inspirisale hiljade građana i građanki da izađu na ulice i da se suprotstave oduzimanju gradova iz njihovih ruku. Razgovaraćemo sa predstavnicima članica Građanskog fronta.

Konferencija Pobunjeni gradovi donosi i veoma bogat prateći program za sve učesnike, pa su tako predviđene brojne vođene ture i obilasci Kaluđerice, novobeogradskih blokova, Begrada na vodi, radničkog muzeja Trudbenik, tura u Muzeju Jugoslavije, kao i biciklistička tura Beogradom za koju vlada veliko interesovanje. Posetioci se mogu prijaviti i za radionice posvećene bezbednosti na internetu, poštovanju prava LGBTI osoba, kao i pravu svih građana na pijaću vodu. Više o tome u programu koji vam šaljemo u prilogu.

U subotu 8. juna, od 22h u Dorćol placu, biće održan i koncert na kome će za posetioce i zainteresovane građane svirati Džipsi Mafia, bend Crvi i Skreč Majstor Ljuban. FB najava muzičkog programa na linku.

Vidimo se!