Pred Višim sudom u Beogradu počelo je suđenje na osnovu tužbe Milenijum tima protiv Dobrice Veselinovića. Danas je trebalo da bude održano prvo ročište, ali je zbog bolesti sudije suđenje odloženo za 13. maj 2022. godine. Dobrica Veselinović je kao i pokret Ne davimo Beograd tužen za nanošenje štete ugledu i žigu kompanije Milenijum tima, zbog objavljivanja teksta o promeni urbanističkog plana kojim se ovoj kompaniji omogućava rušenje istraživačko-razvojnog instituta Goša i izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa na istom mestu. Milenijum tim traži 100 hiljada evra naknade.

Ovo je drugo suđenje povodom tužbi koje ova privatna firma vodi, a osim Dobrice Veselinovića, Milenijum tim je tužio i pokret Ne davimo Beograd koji se tereti za nanošenje materijalne štete ovoj kompaniji.

Dobrica Veselinović je kao i pokret Ne davimo Beograd tužen za nanošenje štete ugledu i žigu kompanije Milenijum tima.

Podsetimo, prva tužba je podneta u aprilu i to radi naknade materijalne štete u iznosu od skoro 12 miliona dinara, zbog objavljivanja teksta o promeni urbanističkog plana kojim se ovoj kompaniji omogućava rušenje istraživačko-razvojnog instituta Goša i izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa na istom mestu. Zatim je juna ista tužba podignuta protiv Dobrice Veselinovića u iznosu od 100 000 evra.

Kako je Ne davimo Beograd ranije upozorio, Grad Beograd je objavio javni uvid u nacrt plana detaljne regulacije kompleksa Instituta “Goša” na Zvezdari. Ovim planom umesto zgrade Instituta, predviđena je izgradnja velikog stambeno-poslovnog kompleksa od ukupno 22.389 kvadratnih metara. Millenijum tim je kao jedini ponuđač, 2018. godine Institut kupio po početnoj ceni od 970.125 evra, a izrada plana pokrenuta je neposredno posle isteka roka od dve godine u kome se ne sme menjati delatnost preduzeća, niti dalje raspolagati njenom imovinom.

Pored našeg pokreta Milenijum tim tuži i niz portala, novina i televizija među kojima su Jug Press, Danas, N1, Info Vranjske vršeći tako pritiske na različite organizacije i medije.

Ova, kao i drugi pritisci i tužbe koje su pokrenute protiv pokreta Ne davimo Beograd nam govore da smo na dobrom putu u borbi za javni interes, s protiv korumpirane političke elite. Milenijum tim ovim tužbama pokazao je da se plaši doslednosti i principijelnosti pokreta Ne davimo Beograd, koji je odlučan da stane na put korupciji i zaustavi sve štetne projekte ove vlasti i sa njima povezanih preduzeća.

Pročitaj i ovo:

Srednjovekovno nasleđe na teritoriji Beograda: Slučaj manastira Kastaljan

Dok se u centru grada podižu neprimereni i umetnički bezvredni spomenici, poput onog despotu Stefanu Lazareviću na Starom gradu, postojeće kulturno nasleđe upravo iz perioda njegove vladavine zanemaruje se i ugrožava. O ovome svedoči primer ostataka manastira Kastaljan koji smo obišli povodom najava da se sprema nadogradnja ovog izuzetnog lokaliteta koji ne samo da je zaštićen kao spomenik kulture, već se nalazi i unutar zaštićenog prirodnog dobra.

Plan generalne regulacije uvod u seču Košutnjaka

Planom generalne regulacije Beograda, na koji smo predali stručne primedbe, pripremljen je teren za novi napad na naš Košutnjak. U ulicu Kneza Višeslava planom su postavljena tri kružna toka koja su prekopirana iz plana kojim je investitor Avala Film predvideo seču skoro 30ha šume i protiv koga su građani ustali i sakupili 80.000 potpisa.

Leva obala Dunava pokazala potencijal za promene na referendumu

Beograd je, zajedno sa drugim većim gradovima, jasno rekao NE! promeni ustava, a sa njim i Palilula, teritorijalno najveća beogradska opština, gde je vlasti poverovalo 43.08%, a poverenje uskratilo 56,92% građana. Rezultat na levoj obali Dunava malo drugačiji, DA je zaikružilo 51,74%, a potencijal za promene pokazala su naselja Kotež (52,94%), Krnjača (51.60%) i Borča (50,42%).