Београд ће од 7. до 9. јуна бити домаћин велике међународне конференције „Побуњени градови”, посвећене локалним политичким покретима из Европе и региона. У организацији иницијативе Не давимо Београд, овај скуп окупиће активисте из преко 20 земаља који своје политичко деловање заснивају на локалним, животним проблемима грађана.

Организације које се баве заштитом јавних добара, социјалном сигурношћу, приступачним становањем, доступношћу комуналних услуга, еколошком правдом, задругама, децентрализацијом управљања и солидарношћу чине нову политичку снагу грађана. У свету који се ужурбано мења и у којем и поред свих техничких, научних и технолошких искорака све више доминирају осећања несигурности, страха, неједнакости и мржње, у којем су популизам и екстремизам у све већем порасту, јавља се тренд другачијег политичког организовања који на таласу грађанских борби и нових политичких покрета носи наду да је могуће не само супротставити се овим негативним тенденцијама, већ и изборити се за визију градова и друштва у којима желимо да живимо.

Од 2017. године када је на позив градоначелнице Барселоне Аде Колау и политичке платформе “Barcelona En Comu” у овом граду одржан први самит “Побуњених градова” (Fearless Cities) овај тренд прерастао је у глобални муниципалистички покрет у оквиру кога активисти, локални одборници, градоначелници и грађани раде на изградњи глобалне мреже солидарности и наде. Серија састанака и конференција под овим називом које се одржавају широм света имају циљ радикализују демократије у нашим градовима. На линку можете прочитати више о учешћу Не давимо Београд на скупу у Барселони.

Ове године, Иницијатива Не давимо Београд наставља овај процес и организује велику међународну конференцију “Побуњени градови” од 7. до 9. јуна 2019. године.
Тим поводом Београд ће на три дана угостити велики број представника политичких покрета и активиста из целе Европе, са жељом да представи разноврсност и иновативност широког спектра организација и покрета које ступају у политичку арену, враћајући градове и општине у руке обичних грађана.

У наредним данима очекујте више информација о панелима, пропратном програму и гостима.

Промена долази одоздо!