Све чешће смо сведоци да се зелене површине на Новом Београду попуњавају новим стамбеним зградама. Бетонизација Новог Београда дешава се по принципу „где год видиш згодно место, ти зграду посади“, а сада је стигла и у блок 63, на последњу зелену површину у овом блоку.

На овај начин се постојећа инфраструктура, вртићи, школе, паркинзи или саобраћајнице додатно оптерећују, а грађани губе могућност да се на овим парцелама изграде нови објекти јавне намене који недостају или да оне остану зелене површине, паркови или игралишта. Тако се на директан начин смањује квалитет живота грађана Новог Београда.

У освит новог окупљање грађана у блоку 63, заказаног за суботу 24. фебруара, када ће бити започето и прикупљање потписа за очување последње ливаде у блоку, посетили смо два позитивна примера отпора бетонизацији Новог Београда. Паткомобил се данас обрео у блоковима 44 и 70а у којима су грађани успели протестима да сачувају зелене површине.

Сматрамо да је битно да се подсетимо да смо успели да сачувамо зелене површине у блоковима 70а и 44, баш због тога што се у блоку 63 спрема наставак грађанског отпора. Битно је да се сетимо ових победа грађана и да свима онима који би стали у одбрану јавног добра у свом комшилуку поручимо да је могуће изборити се за свој крај.

Стоп бетонизацији Новог Београда!

Стоп инвеститорском урбанизму!

Наш град!