Sve češće smo svedoci da se zelene površine na Novom Beogradu popunjavaju novim stambenim zgradama. Betonizacija Novog Beograda dešava se po principu „gde god vidiš zgodno mesto, ti zgradu posadi“, a sada je stigla i u blok 63, na poslednju zelenu površinu u ovom bloku.

Na ovaj način se postojeća infrastruktura, vrtići, škole, parkinzi ili saobraćajnice dodatno opterećuju, a građani gube mogućnost da se na ovim parcelama izgrade novi objekti javne namene koji nedostaju ili da one ostanu zelene površine, parkovi ili igrališta. Tako se na direktan način smanjuje kvalitet života građana Novog Beograda.

U osvit novog okupljanje građana u bloku 63, zakazanog za subotu 24. februara, kada će biti započeto i prikupljanje potpisa za očuvanje poslednje livade u bloku, posetili smo dva pozitivna primera otpora betonizaciji Novog Beograda. Patkomobil se danas obreo u blokovima 44 i 70a u kojima su građani uspeli protestima da sačuvaju zelene površine.

Smatramo da je bitno da se podsetimo da smo uspeli da sačuvamo zelene površine u blokovima 70a i 44, baš zbog toga što se u bloku 63 sprema nastavak građanskog otpora. Bitno je da se setimo ovih pobeda građana i da svima onima koji bi stali u odbranu javnog dobra u svom komšiluku poručimo da je moguće izboriti se za svoj kraj.

Stop betonizaciji Novog Beograda!

Stop investitorskom urbanizmu!

Naš grad!