Građani Kosjerića sprečili su održavanje nezakonite javne rasprave o Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu kamenoloma koji se planira u njihovom komšiluku.

Naime, umesto da obezbedi održavanje javne rasprave prema standardima Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu i Zakona o opštem upravnom postupku, predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine pokušali su van procedura i zakona da održe raspravu što im okupljeni građani nisu dozvoili.

“Od početka javne rasprave bilo je jasno da predstavnik ministarstva ne brani javni, već interes investitora i da pokušava da građanima podmetne održavanje rasprave koja nije po zakonu. Iako mu je od strane advokata nezadovoljnih meštana Podgradine, Sretena Đorđevića, ukazano na prekršaje koje čini, i zatraženo njegovo izuzeće, on se nije obazirao. Isti čovek ne može biti i predstavnik obrađivača plana i ministarstva, koje o planu treba da odlučuje, a ovde je bio i prezenter studije i zapisničar.” – izjavio je Bogdan Radovanović iz Inicijative za Požegu, organizacije koja zajedno sa Ne davimo Beograd podržava građane Kosjerića.

“Čak i da je sve rađeno proceduralno ispravno, a nije, ne vidim nikakvu mogućnost da ova Studija bude opravdana i da se odobri, jer ne postoji način da kamenolom ne ugrozi živote i zdravlje ljudi. Iako je usvajanje studije preduslov za dobijanje građevinske dozvole, investitor već dve godine radi na pripremi kamenoloma, ne obazirući se na zakon i zdravlje ljudi” – istakao je narodni poslanik Robert Kozma i poručio da je kamenolom već prouzrokovao štetu u vidu zagađenja vodoizvorišta, ali i u smislu nespokojstva meštana, koji su permanentno zastrašivani, diskreditovani putem naručenih tekstova u određenim medijima, a na kraju čak i fizički prebijani.

Nastavićemo zajedničku borbu da zaustavimo štetni projekat otvaranja kamenoloma na 3 kilometra od centra Kosjerića, jer NE DAMO SRBIJU!

Foto: Aleksa Pavlović, Ozonpress.net

Pročitaj i ovo:

Peticija Ne damo Savski nasip: Građani ostavljaju dirljive poruke podrške čuvarima nasipa

Građani ostavljaju dirljive poruke podrške čuvarima Savskog nasipa u okviru peticije koju je za samo dva dana potpisalo preko 1300 ljudi. Naime, pokret Ne davimo Beograd pokrenuo je peticiju kao vid podrške građanima koji na nasipu blokiraju radove i ugrožavanje nasipa. Jedna od opcija koja je ponuđena onima koji potpišu peticiju je i da upute reči podrške građanima koji danima stražare i dežuraju na nasipu danonoćno.

Državna matura – loše prepisana lekcija

Preslikavanje tuđeg modela, površno, nedosledno, neprofesionalno, neće nikad biti dobro rešenje, kao što prepisivanje na kontrolnom ili na ispitu nikad nije dobro rešenje. Loše smo prepisali bolonjsku reformu, još lošije inkluziju. Da li biste voleli da vas vozi pilot ili operiše hirurg koji je prepisivao?