Za rešavanje krize nastale zbog ogromnog porasta cene stanova, Ne davimo Beograd predlaže da se po uzoru na veliki broj zemalja Evropske unije i u Srbiji uvede kontrolisana zakupnina stanova koja bi dala sigurnost i stanodavcima i stanarima.

Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd podneo je Narodnoj skupštini dva predloga zakona za razrešenje stambene krize na tržištu nekretnina za iznajmljivanje. Predloženo je uspostavljanje kontrolisane zakupnine nekretnina i maksimalnog iznosa zakupa, obavezni pisani ugovor o zakupu overen kod notara kojim se uvodi pravna sigurnost za zakupce i zakupodavce, kao i da građani koji jedan stan daju u zakup, u skladu sa kontrolisanom zakupninom, budu oslobođeni od poreza na prihod koji ostvaruju na ovaj način.

Predlozi su podneti kako bi se rešio problem velike većine naših građana koji ne mogu da priušte cene zakupa stanova koje su iz godine u godinu sve veće. Posebno je teška situacija u prethodnih 6 meseci, kada je zakup u nekim slučajevima i dupliran, dok su plate dodatno obezvređenje inflacijom i poskupljenjima hrane.

Iznos zakupnine bi bio uslovljen zaradama građana, po principu 1 kvadratni metar stana u zakupu je 1% prosečne neto zarade na republičkom nivou, ali i lokacijom, stanjem i stepenom energetske efikasnosti stana. Maksimalna zakupnina ne bi važila za nekretnine koje su nove i mlađe od sedam godina. Sa ciljem da se podstakne pravična naplata poreza, predložena je mera oslobađanja od poreza na prihod, pod uslovom da se izdaje jedan stan u skladu sa kontrolisanom zakupninom. Ova mera je i oblik poreskog podsticaja. Kod nas neretko porodice sa prosečnim dohotkom žive u jednom stanu koji poseduju, a rentaju drugi stan koji su članovi domaćinstva nasledili od svojih roditelja. Na taj način dopunjuju mesečne prihode, a istovremeno čekaju da im deca stasaju i počnu da koriste stan.

Ove mere u oblasti stanovanja se primenjuju decenijama u zemljama Evropske unije: Austriji, Nemačkoj, Holandiji, Španiji, Švedskoj, ali i u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim američkim državama. Regulisanje tržišta nekretnina za iznajmljivanje primenjuje se kako bi se postigao pravični balans između uživanja prava svojine i prava na priuštivo i dostupno stanovanje za sve građane. S toga se primenjuju mere kontrole zakupnina na osnovu uslovnosti/stanja stana, lokacije stana, ali i kroz striktno definisanje načina obračuna zakupa.

Holandija

Sistem kontrolisane rente postoji od početka 20. veka i uređen je na nacionalnom nivou. Visina renta se određuje na osnovu nekoliko parametara: broj spavaćih soba, starost zgrade i lokacije. Na osnovu ovih parametara se određuju poeni za svaki stan. Ukoliko se ima manje poenta od određenog limita, onda se primenjuje mera kontrolisane zakupnine, odnosno zakupnina stana ne može biti veća od 763 evra. U ovoj godini je trećina svih stanova u Holandiji pod merom kontrolisane zakupnine. Zbog sve veće krize priuštivosti stanovanja, ministar stanovanja je najavio da će se povećati broj poena neophodnih da bi se stan izdavao bez ograničenja i time uvećati i fond stanova pod ograničenom rentom. Od početka korone, propisano je da kirija može da se usklađuje za stopu inflacije i dodatnih 1% cene zakupa.

Austrija

Ovde su na snazi različite mere kontrole iznosa zakupnine u zavisnosti od starosti zgrade. Jednostavno, striktnija je kontrola zakupnine u starijim zgradama, a manja u novijim zgradama. Inače, u Beču je dve-trećine zgrada sagrađeno pre 1953. godine. Država propisuje osnovnu cenu zakupa za standardnu nekretninu, a zakupodavac može da traži veću cenu zakupa, s time što je definisano koliko može da traži shodno lokaciji stana. Dodatno, ukoliko zakupac smatra da je zakup neprimeren, može da tuži zakupodavca i dobije povrat novca. Na snazi su i različiti oblici medijacije između zakupca i zakupodavca.

Nemačka

U Nemačkoj je federalnim zakonima propisan način uvećanja cene zakupa. Stan ne može da bude izdat za cenu koja je viša od 10% od tzv. uporednog stana u tom kraju. Karakteristike uporednog stana propisuje država, a parametri su lokacija i kvadratura stana, opremljenost stana, itd. Za sve što zakupodavac naplati više od te cene, zakupac može da ga tuži i dobije novac nazad. Postoje izuzeci u primeni za nove ili renovirane stanove na tržištu, na primer.

Španija

Posebno je definisana dužina trajanja ugovora, sa ciljem da se podstakne dugoročni zakup stanova, kao i obračun povećanja zakupnine. U proteklih nekoliko godina je regulacija tržišta nekretnina za izdavanje postala sveobuhvatnija i striktnija. Namera je pre svega da se utiče na velike zakupodavce koji iznajmljuju više od 10 nekretnina, ali se odnosi i na manje zakupodavce, s time što oni zauzvrat dobijaju poreske olakšice.

Ugovor traje minimum 5 godina, a tokom trajanja ugovora kirija se može korigovati za stopu inflacije. Između dva ugovora dozvoljeno je povećanje zakupa za maksimum 2% cene prethodnog zakupa. Novim zakonom o stanovanju omogućeno je nižim nivoima vlasti da ograniče zakupnine u posebno opterećenim urbanim centrima u kojima je prosečna kirija veća od 30% prosečnog primanja domaćinstva i gde je došlo do povećanja kirije za više od 5%, izuzimajući povećanje za stopu inflacije, u poslednjih pet godina.

Pročitaj i ovo:

Branislav Dimitrijević za NIN: Većina je u tihoj zavisnosti od vlasti

Ovaj režim ima veliku potrebu da ostavi pečat u javnom prostoru, jer je ubeđen u svoju postojanost. Režim gradi svoju perspektivu kao da će na vlasti ostati do kraja vremena. Takve deluzije o moći znače da će njihov kraj biti opasan, može da se desi da se u tom padu sunovrati čitavo društvo, jer je veliki broj ljudi zavisan od aktuelnog režima.

Lazović za Betu: Korupciju pospešuju funkcioneri SNS-a

Poslanik Ne davimo Beograd (NDMBGD) Radomir Lazović izjavio je danas da korupciju pospešuju funkcioneri Srpske napredne stranke (SNS) i da nije iznenađujuće što se Srbija našla na 101. mestu globalne liste po percepciji korupcije u javnom sektoru.