Inicijativa Ne davimo Beograd sa nestrpljenjem očekuje odluku Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu koji bi do 4. novembra trebalo da se izjasni o plagijatu ministra finansija i bivšeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Iako smatramo da je pitanje plagiranja doktorata izuzetno važno i da baca sramotu na Univerzitet, da ponižava trud i zalaganje akademske zajednice i da nanosi štetu ministarstvu finansija i gradu Beograd na čijem se čelu nalazi ili nalazio Siniša Mali, radi se samo o jednoj od afera u koju je on umešan. Zato smatramo da je nedopustivo da Mali obavlja najviše državne funkcije i zahtevamo njegovu ostavku i procesuiranje.

Neke od afera Siniše Malog uključuju kupovinu 24 apartmana u Bugarskoj, otimanje 10 hektara državne zemlje nadomak Vršca za koje je i pravosnažno osuđen, nameštanje privatizacije proizvođača vagona “Bratstvo” svom ocu, zatim pranje pola miliona evra, kupovina luksuznih automobila preko ofšor firmi i izbegavanje plaćanja poreza, neprijavljivanje imovine Agenciji za borbu protiv korupcije, nameštanje tendera za novogodišnju rasvetu, ali i organizovanje, sprovođenje i zataškavanje rušenja u Hercegovačkoj ulici.

Agencija za borbu protiv korupcije i tužilaštvo upoznati su sa umešanošću ministra finansija u većinu ovih sumnjivih poslova, ali do danas, uprkos obećanju predsednika Vučića, Siniša mali ne samo da nije snosio posledice svojih dela, već je sa mesta gradonačelnika unapređen u ministra. Umesto da se ovim pitanjima bave pravosudni organi, zahvalnost za istraživanje i objavljivanje podataka o aferama Siniše Malog dugujemo istraživačkim novinarima KRIK-a i drugih redakcija.

Inicijativa Ne davimo Beograd smatra da je nedopustivo da Siniša Mali obavlja javne funkcije i da mora odgovarati pred nadležnim pravosudnim organima.